Bănci și Asigurări

Marea alegere: BCR sau CEC prima la privatizare?

18.05.2005, 18:41 31

Cele doua comisii de privatizare a BCR si CEC urmeaza sa se reuneasca in aceste zile pentru a stabili ordinea in care cele doua banci vor fi scoase la vanzare, au declarat pentru ZF surse guvernamentale.

Sursele citate afirma ca la reuniune ar urma sa participe si premierul Calin Popescu-Tariceanu, astfel sa poata fi luata o decizie ferma.

In ultima perioada, autoritatile au intretinut o anumita confuzie in privinta ordinii de lansare a celor doua procese de privatizare.

"Trebuie sa stabilim clar care banca va fi scoasa mai intai la privatizare, nu mai putem amana. Pe de alta parte, nu vom putea astepta sa se incheie primul proces inainte de a-l incepe pe al doilea. Probabil ca a doua privatizare va fi lansata la un interval de una-doua luni de la inceputul procedurilor pentru prima banca aleasa", afirma sursele oficiale.

Pana de curand, era vehiculata varianta unificarii celor doua comisii de privatizare. In cele din urma, acestea au ramas diferite, desi mai multi membri se regasesc atat la BCR, cat si la CEC.

La BCR, presedintele comisiei este seful AVAS (care reprezinta statul in actionariatul bancii), Gabriel Zbarcea, alaturi de ministrul finantelor, Ionut Popescu, seful Cancelariei premierului, Aleodor Francu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, Sebastian Bodu - secretar de stat in Ministerul Finantelor si sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu - directori in Banca Nationala.

Ionut Popescu este si noul sef al comisiei de privatizare a CEC, unde statul este reprezentat ca actionar unic de Ministerul Finantelor. In aceasta comisie se mai regasesc din formula de la BCR Sebastian Bodu, Bogdan Olteanu si Nicolae Cinteza. Ceilalti membri sunt consilierul presedintelui ANAF, Emilia Dragu, consilierul ministrului finantelor, Mioara Ionescu, directorul adjunct al Directiei Autorizare din BNR, Emilian Antonescu, si directorul adjunct al Directiei Supraveghere, Adrian Cosmescu, vicepresedinta AVAS, Giliola Ciorteanu. Mihai Alexandru Voicu si Costel Tudor reprezinta Ministerul Justitiei.

Intarzierea unui anunt ferm in privinta ordinii de lansare a celor doua privatizari a generat confuzie in randul potentialilor investitori interesati, lasand loc speculatiilor legate de forta de lobby a unora, care ar putea influenta alegerea finala.

Pe de alta parte, exista o serie de argumente de ordin practic care pledeaza in favoarea privatizarii mai intai a BCR, prin prisma faptului ca pregatirile sunt mai avansate. In cazul CEC inca nu a fost macar aprobata strategia de privatizare, insa situatia financiara a bancii se deterioreaza. Autoritatile considera ca intarzierea clarificarilor necesare nu reprezinta o problema, intrucat foarte putini dintre investitorii care si-au exprimat interesul pentru a participa la privatizari s-ar implica efectiv in ambele competitii.

Astfel, declaratii publice de interes privind ambele banci au venit pana acum doar din partea UniCredito si HVB Bank, insa aceasta din urma si-ar putea reconsidera pozitia in cazul in care incheie intre timp o tranzactie cu Banca Tiriac. Erste Bank se anunta ca unul dintre cei mai ambitiosi candidati pentru CEC, in timp ce in cazul BCR persista zvonurile privind implicarea Deutsche Bank, desi este cunoscuta lipsa de experienta a grupului german in operatiuni de retail. In acelasi timp, alti investitori se abtin de la anunturi publice pana cand nu sunt stabilite ferm ordinea de privatizare a celor doua banci si strategiile dupa care statul va organiza procedurile aferente. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO