Bănci și Asigurări

Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro

Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro

Autor: Mediafax

05.11.2011, 17:37 273

Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, chiar dacă resursele în general devin tot mai scumpe, dar dobânzile la euro nu vor fi reduse, apreciază directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu, care se aşteaptă însă la o uşoară apreciere a leului pentru anul viitor.

"Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, deşi costul banilor creşte. Eu nu văd o legătură aşa directă că a dat BNR dobânda în jos cu dobânzile din piaţă. Face sens la FED şi BCE, pentru că pieţele funcţionează şi semnalul este imediat. Pieţele s-au zbătut în România, ba o dobîndă mai joasă, ba una mai sus, şi dobânda BNR rămânea constantă. Trebuie să ne uităm la probleme dincolo de scăderea dobânzii BNR. Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital devin mai mari, băncile au nevoie de capitalizare (...) Creditele în lei se vor ieftini, trebuie să se ieftinească, dar creditele în euro nu se vor ieftini, pentru că reducerea BCE nu se transferă automat în toate ţările, ci în ţările de euro, şi nici acolo în toate", a spus Negriţoiu la emisiunea "După 20 de ani" difuzată sâmbătă la Pro TV.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus miercuri pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luând prin surprindere analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO