Bănci și Asigurări

Numărul românilor care au luat credite mai mari de 20.000 de lei la maximul ultimilor şase ani. Peste 73.000 de persoane s-au împrumutat la bănci în ultimul an

Numărul românilor care au luat credite mai mari de...

Autor: Anelis Baciu

07.07.2016, 16:00 438

Numărul clienţilor care au luat credite bancare mai mari de 20.000 de lei (4.500 euro) a ajuns la aproape 926.000 de persoane în luna mai, în condiţiile în care într-un an peste 73.000 de români au trecut pragul sucursalelor bancare şi au primit avizul favorabil din partea băncilor pentru finanţare, arată datele Centralei Riscului de Credit a BNR.

Sumele datorate de aceştia cumulau 100 mld. lei (23 mld. euro) la finalul lunii mai, cu 8% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut şi cu o treime mai mult decât la începutul crizei.

Creşterea numărului românilor care apelează la bănci pentru finanţare este datorată recâştigării încrederii în economie şi percepţiei populaţiei că îşi poate permite să susţină ratele şi în viitor.

„Creşterea numărului de clienţi s-a simţit. În prima parte a anului, mai exact în luna februarie, noi am înregistrat o creştere a numărului de clienţi peste vârful din 2008. Trendul a continuat şi în lunile următoare. A fost o creştere semnificativă pe zona creditelor ipotecare înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, acum ştim că este un blocaj“, a declarat Anca Bidian, director general al brokerului de credit Kiwi Finance.

Ea se aşteaptă ca numărul de clienţi să nu mai crească în lunile următoare, dat fiind că în piaţă turbulenţele la nivel european vor pune clienţii în expectativă.

Dacă numărul persoanelor care s-au împrumutat la bănci a crescut, numărul restanţierilor s-a redus în ultimele 12 luni, lucru îmbucurător de altfel pentru bancheri, în condiţiile în care creditele noi par să le dea mai puţine bătăi de cap.

Numărul clienţilor persoane fizice cu restanţe la bănci ajungea la finalul lunii mai la circa 161.000 de persoane, cu 18.000 mai puţin decât în aceeaşi lună a lui 2015. Creşterea numărului debitorilor concomitent cu scăderea numărului de restanţieri a dus la reducerea ponderii restanţierilor în totalul clienţilor cu credite de la peste 20% la 17% în prezent.

Sumele restante au scăzut însă mai puţin în acelaşi interval. Astfel, la finalul lunii mai valoarea restanţelor cumula aproximativ 6,2 mld. lei, cu doar 1% mai puţin decât în luna mai a anului trecut. Creditarea populaţiei în lei atât de consum, cât şi imobiliară a fost principalul motor al creşterii activităţii bancare în ultima perioadă, în condiţiile în care pe piaţa corporate clienţi bancabili sunt puţini.

La nivel agregat, creditele noi acordate populaţiei au crescut cu aprope 50% în primele cinci luni din acest an şi au depăşit nivelul de 12 mld. lei, potrivit datelor publicate de BNR.

Creditele noi contractate de persoanele fizice pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5,1 mi­liarde de lei, în timp ce creditele noi pentru consum au depăşit 7 miliarde de lei (circa 1,5 mld. euro) în primele cinci luni, adică un avans de 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO