Bănci și Asigurări

Paradoxul tarifelor RCA: poliţa pe şase luni costă cât cea pe un an la unii asigurători

Paradoxul tarifelor RCA: poliţa pe şase luni costă...

Autor: Anelis Baciu

12.04.2017, 00:05 3586
Plafonarea tarifelor în cazul poliţe­lor auto obligatorii (RCA) a dus la apariţia unui paradox în piaţă, în condiţiile în care unele companii de asigurări vând poliţa la şase luni la acelaşi tarif cu cel al poliţei pe un an.
 
Spre exemplu, pentru un şofer în vârstă de 29 de ani care conduce un auto­tu­rism cu o capacitate cilindrică de 1.587 cen­timetri cubi şi care are clasa de bonus B1 (care îi aduce o reducere de 4%), poliţa RCA pe un an încheiată la Groupama cos­tă 904,32 de lei, în timp ce asigurarea pe şase luni tot la Groupama are acelaşi tarif. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul Gene­rali, preţul po­liţei RCA fiind acelaşi indiferent de perioa­da pe care se încheie contractul de asigura­re, potrivit datelor de pe portalul pint.ro.
 
În condiţiile în care asigurătorii spun că pla­fo­narea tarifelor la RCA le aduce pier­deri, ar fi fost de aşteptat să încurajeze vân­za­rea de poliţe pe şase luni prin tarife mai mici, astfel încât să scape mai repede de ris­cul preluat la preţul impus.
 
În cazul exemplului de mai sus, poliţa RCA pe un an este vândută la acelaşi tarif, 904 lei, de către toţi asigurătorii care au trimis o ofertă, respectiv Euroins, Asirom, City, Omniasig, Allianz, Generali şi Grou­pa­ma. Practic, în exemplul de mai sus tari­ful poliţei este cel maxim stabilit de ASF la care s-a aplicat bonusul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO