Bănci și Asigurări

Performerul anului: dolarul s-a apreciat cu 10% în cinci luni

Performerul anului: dolarul s-a apreciat cu 10% în cinci...

Autor: Ciprian Botea

03.10.2014, 00:07 587

Dolarul american a adus un randament de 7%, la care se adaugă dobânda bancară de 1-2% pe an, investitorilor care au pariat pe această monedă la începutul anului.

Câştigul este net superior celui adus de un depozit la termen în lei, care are o dobândă de maximum 4% pe an.

Dolarul este cotat în prezent în jurul nivelului de 3,5 lei, un maxim al ultimilor doi ani, comparativ cu o cotaţie de 3,3 lei/dolar la începutul anului. Cine a pariat pe dolar în primăvară are acum un câştig de 10%, în condiţiile în care cotaţiile coborâseră în luna mai la sub 3,2 lei/dolar.

Doar în luna septembrie, aprecierea dolarului în faţa leului a fost de circa 3%.

Totuşi, moneda americană nu a avut un debut foarte bun în luna octombrie şi a pierdut din avansul ultimei luni în ultimele două zile.

„Dolarul a pierdut o parte din câştigurile recente obţinute în faţa celorlalte valute majore deoarece apetitul pentru risc al investitorilor s-a diminuat“, scriu într-o notă analiştii Piraeus Bank.

Dolarul câştigase teren în mod constant în faţa euro de la jumătatea anului şi a ajuns la circa 1,26 unităţi/euro, minimul consemnat din vara anului 2012 încoace, ceea ce se reflectă şi pe piaţa românească.

Tranzacţiile cu dolari sunt reduse pe piaţa valutară locală, astfel că banca centrală stabileşte cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO