Bănci și Asigurări

Platile prin banci au scazut cu 30%, iar sumele refuzate s-au dublat

Platile prin banci au scazut cu 30%, iar sumele refuzate s-au dublat

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: In 2010, lucrurile vor fi mai asezate si ma astept la o variatie a platilor interbancare - scadere sau crestere - in zona unei singure cifre.

21.01.2010, 23:10 33

Anul trecut platile derulate prin intermediu bancilor autotalizat 234 de miliarde de lei (55 mld. euro) cu 13% in lei maiputin fata de 2008, potrivit datelor furnizate ZF de Transfond,operatorul sistemului national de plati. Practic orice platabancara comandata de o companie sau un client individual sederuleaza prin sistemul operat de Transfond. Calculata in euro,scaderea a fost de 30%.

Analistii spun ca profitabilitatea in scadere a firmelor,cresterea intarzierilor la plata si avansul ratei somajului pana la7,8% sunt factori esentiali care au generat scaderea platilorinterbancare.

"Acesteelemente nu sunt direct corelate, dar au contribuit intr-o masurasau alta la scaderea de doua cifre a valorii platilor. In acelasitimp, am avut si un efect de baza extrem de ridicat pentru ca nimicdin ceea ce a fost in economie in 2007 si 2008 nu va mai reveni",noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Aproape 75% din transferuri au fost efectuate prin ordine deplata, iar restul prin bilete la ordin, cambii sau cecuri.

Scaderea de doua cifre inregistrata de platile interbancare esteaproape dubla comparativ cu declinul general al economiei. Inultimele trei luni din 2009 s-a inregistrat totusi o usoararevenire a platilor comparativ cu trimestrele anterioare. Economias-a contractat cu 7,4% in primele trei trimestre ale anului trecut,in conditiile in care consumul final a scazut cu 11%, potrivitcelor mai recente date ale Institutului National de Statistica.Datele aferente trimestrului patru vor fi publicate in lunafebruarie si este de asteptat sa indice o imbunatatire aactivitatii economice.

Scaderea platilor interbancare survine si in conditiile in caresumele refuzate la plata (cazurile in care bancile nu au gasitsuficienti bani in conturile firmelor pentru a onora biletele laordin, cecurile sau cambiile emise) s-au dublat anul trecutcomparativ cu 2008, pana la 9,4 mld. lei (circa 2,2 mld. euro).

In aceste conditii, multe companii nu mai accepta instrumente dedebit in orice conditii, solicitand de multe ori clientilorscrisori de garantie bancara sau alte tipuri de garantii inschimbul marfurilor livrate, chiar daca astfel exista riscul cavanzarile sa scada.

In cazul tranzactiilor cu marfuri dintre companii se facarareori plati in numerar, cumparatorii emitand in schimb bilete laordin prin care se angajeaza sa efectueze plata la o dataulterioara (cuprinsa in general intre cateva saptamani si treiluni). Detinatorul biletului se prezinta la banca la data scadenteisi primeste banii pe care banca ii ia din contul emitentului.

Sumele refuzate la decontarea de bilete la ordin, cecuri sicambii s-au dublat intr-un singur an, dar in ultimele luni din 2009ritmul de crestere s-a aplatizat usor, ceea ce va ajuta lastabilizarea valorii platilor interbancare odata ce economia isi varelua cresterea.

"In 2010, lucrurile vor fi mai asezate si ma astept la ovariatie (scadere sau crestere) in zona unei singure cifre",apreciaza Lucian Anghel. Economia ar putea inregistra o crestere decirca 1% anul viitor, potrivit estimarilor celor mai multieconomisti.

In 2009, cea mai mare scadere a platilor interbancare a fostinregistrata pe partea de cecuri, unde valoarea tranzactiilorintermediate de Transfond a coborat cu 26%, pana la 22,7 mld. lei(5,1mld. euro). In schimb, valoarea cambiilor - cel mai putinutilizate instrumente de plata - aproape s-a dublat, pana la 4,8mil. lei (circa 1,2 mil. euro).

In ultimele trei luni din 2009, platile interbancareintermediate de Transfond au crescut insa cu 4% comparativ cu mediaprimelor trei trimestre ale anului, pana la 60 mld. lei, inconditiile in care si economia a dat semne de revenire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO