Bănci și Asigurări

Producţia industrială creşte la început de an, fiind susţinută de majorarea solidă a exporturilor

Producţia industrială creşte la început de an, fiind...

Autor: Iulian Anghel

28.04.2017, 00:08 1696

♦ Industria şi-a revenit în trimestrul I după ce în 2016, un an cu o creştere economică substanţială, a avut un avans modest.

Potrivit Barometrului Indus­tri­al realizat de IRSOP şi SNSPA, în martie volumul pro­ducţiei industriale a cres­cut pentru a doua lună conse­cu­tiv şi, chiar dacă prognozele nu pot fi scu­tite de surprize, datele din teren arată bine.

Potrivit sursei citate, în martie faţă de februarie, volumul producţiei industriale a crescut de la 53 de puncte de 64 de puncte, cel mai înalt scor din martie 2016 încoace.

Barometrul Industrial este un sondaj lunar realizat în rândul managerilor de companii industriale care sunt chestionaţi în legătură cu evoluţia prezentă şi viitoare a businessului lor: producţie, comenzi noi, stocuri, angajări, exporturi, investiţii etc.

Indicatorul sau „indexul de difu­ziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în business este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă indexul este peste 50 de puncte, avem de-a face cu o expansiune şi, dimpotrivă, cu o contracţie dacă indexul scade sub 50 de puncte.

Potrivit datelor pentru martie, vo­lu­mul producţiei industriale a crescut la 64 de puncte în februarie, de la 53 de puncte în februarie. În februarie se înre­gis­trase un salt spectaculos, de la 35 de puncte în ianuarie, situaţie explicabilă prin căderea înregistrată de sector în ultima parte din 2016. Între timp, datele Statisticii arată o revenire în primele două luni din an şi ele sunt dublate răspunsurile primite în cadrul sondajului efectuat de IRSOP şi SNSPA. Este de aşteptat, prin urmare, ca şi în martie INS să anunţe o evoluţie bună a industriei. În ultimii doi ani, în ciuda creşterii economice robuste, între 4 şi 5%, industria a avansat cu paşi mici, având o creştere anuală de 2,7% în 2015, respectiv 1,7 în 2016%. Anul acesta Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează un avans de 6% a sectorului. Acest model de prognoză trebuie privit cu rezervă întrucât în 2016 CNP miza, în primăvară, pe un plus de 4%, redus apoi la 2,4%, pentru ca rezultatul final să fie un avans de doar 1,7%.

În primele două luni din 2017, producţia industrială a crescut cu 5,7%, an/an, în vreme ce cifra de afaceri în industrie a avansat cu 8,7%.

Potrivit Barometrului Industrial, în martie volumul producţiei a crescut de la 53 de puncte în februarie la 64 în martie, atingând nivelul cel mai înalt din ultimele 11 luni. Comenzile noi au ajuns la 63 de puncte, iar comenzile pentru export au urcat puternic, de la 59 de puncte în februarie la 69 în martie, nivel care nu a mai a mai fost atins niciodată în ultimele 29 de luni, de la începerea măsurătorilor Barometrului. „Revenirea puternică pare a fi impulsionată de creşterea cererii pen­tru export“, spun autorii Barome­tru­lui. Exporturile au crescut în primele două luni cu 9,2%. În aceeaşi vreme, impor­turile de materii prime – care în industrie servesc, potrivit Barometrului, în special la susţinerea producţiei pentru export şi cresc odată cu comenzile externe - au crescut în martie la 65 de puncte, faţă de 57 în februarie. Stocurile s-au apreciat şi ele uşor, de la 44 de puncte în februarie la 48, rămânând însă în zona de contracţie.

„Ritmul de reumplere a stocurilor este ceva mai lent din cauza exportului rapid al produselor şi a nivelului foarte redus la care au ajuns stocurile în ultimele luni.“ De cealaltă parte, vulnerabilităţile industriei în primele trei luni ale anului rămân costurile de producţie, care au urcat, preţurile încasate pentru produsele industriale, care au scăzut uşor şi cheltuielile pentru investiţii, care se află de 3 luni între 51 şi 53 de puncte, sub nivelul valorilor din 2016 şi sub media ultimelor 29 de luni, potrivit sursei citate.

„Probabil că aceste vulnerabilităţi explică în parte de ce firmele din industrie nu se grăbesc încă să facă angajări de personal. Numărul de angajaţi s-a contractat în ianuarie la 43 de puncte, a revenit în februarie la 50, între contracţie şi expansiune şi a recăzut în contracţie în luna martie, la 48 de puncte.“

Aşteptările managerilor pentru următoarele 6 luni s-au atenuat puţin comparativ cu luna trecută.

„Indicatorul de optimism calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările a scăzut în martie la 63 de puncte faţă de 66 în februarie. O explicaţie este fluctuaţia comenzilor şi mai ales experienţa căderii puternice de la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2017. În al doilea rând, probabil că managerii nu sunt siguri că ritmul crescut al cererii actuale se va menţine la acelaşi nivel şi peste şase luni. În concluzie, deocamdată în industrie cerul rămâne senin, dar cu prognostic incert“, arată autorii Barometrului.

Barometrul Industrial este un sondaj realizat lunar de IRSOP şi Facultatea de Management a SNSPA, pe un eşantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România, cu peste 9 angajaţi, care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO