Bănci și Asigurări

Prognoză-şoc pentru curs: euro va coborî la 4 lei

Prognoză-şoc pentru curs: euro va coborî la 4 lei

Autor: Liviu Chiru

13.03.2011, 23:59 2864

Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, pânăla un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, considerăanaliştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţăcea mai optimistă prognoză de curs pentru anulacesta.

Viziuneaamericanilor este îm­păr­tăşită de tot mai mulţi analişti, însăpână acum previziunile de întărire a leului au fost mairezervate.

BNR acalculat vineri un curs de 4,2048 lei pentru un euro, cu 1,16 banipeste nivelul precedent, deprecierea fiind antrenată de un nou valde aversiune la risc a investitorilor pe plan mondial, dupăcatastrofa din Japonia. Leul înregistrase pe 8 martie un maxim alultimelor nouă luni, la 4,1869 lei/euro, cu aproape 2% sub nivelulde la sfârşitul anului trecut.

Răbufnirea inflaţiei din februariei-a determinat pe mulţi să creadă că BNRva încuraja o întărire a leului, care ar contrabalansa presiunilepuse de scumpirea carburanţilor şi alimentelor pe planinternaţional. "Recunoaştem că perspectiva încetinirii inflaţiei însemestrul al doilea (datorită efectului de bază favorabil, dupăscumpirile importante antrenate de majorarea TVA în iulie anultrecut - n. red.) şi ţinta noastră optimistă de curs, de 4 leipentru un euro la sfârşitul anului, justifică o reducere adobânzii-cheie a BNR. Totuşi, perspectivele inflaţioniste nu suntbenigne. Ne aştep­tăm ca inflaţia să tindă spre 6% anul viitor, pefondul revenirii consumului intern, iar riscurile sunt sădepăşească acest nivel, din cauza scumpirii alimentelor şicarbu­ran­ţilor", notează analiştii JP Morgan.

La rândullor, analiştii de la Londra ai Royal Bank of Scotland noteazăîntr-un "jurnal de călătorie" după o vizită la Bucureşti că euro arputea să coboare la 4,1 lei în următoarele şaseluni.

"Bancacentrală a vândut euro (pe piaţa interbancară - n. red.), ţintindpro­babil o întărire a monedei pe fondul accelerării inflaţieipeste aşteptări. Considerăm că diferenţialul de dobândă de 4% pe anpentru o poziţie pe şase luni este atractiv dacă volatilitateascăzută a cursului se va menţine", spune Demetrios Efstathiou,analist în cadrul Royal Bank of Scotland.

Britanicii au lansat încă din toamna trecutăo recomandare pentru clienţii lor de a paria pe leul, iar de atuncicursul a coborât cu 2,5%.

"Neaşteptăm ca orice depreciere a cursului să întâmpine o rezistenţăputernică la nivelul de 4,25 lei pentru un euro", spune Efstathiou.Şi analiştii de la Viena ai UniCredit au o ţintă de curs de 4,1 leipentru un euro.

Lapolul opus se situează nemţii de la Deutsche Bank, care pariază peo depreciere uşoară a cursului chiar în viitorul apropiat, până la4,25 lei pentru un euro.

Nemţii de la Deutsche Bank se tem însă de oînrăutăţire a sentimentului investitorilor, care ar afecta leul petermen scurt.

"Având în vedere că există riscul produceriimai multor evenimente care ar afecta pieţele de la periferia zoneieuro în următoarele săptămâni, poziţionaţi-vă pentru o inversare acâştigurilor din ultimele săptămâni, până la un curs de 4,25 leipentru un euro", afirmă Henrik Gullberg, analist în cadrul DeutscheBank. El subliniază că potenţialul de apreciere a leului pe termenmediu este afectat de nivelul relativ ridicat al deficitului decont curent, care s-ar putea apropia de 5% din Produsul InternBrut. Deutsche anticipează că euro se va stabiliza în jurulpragului de 4,2 lei, indicat ca nivel ţintă atât pentru decembrie2011, cât şi pentru decembrie 2012.

Preţurile de consum au urcat cu aproape 0,8%în februarie, peste estimările analiştilor, ducând inflaţia anualăla 7,6%, de la mai puţin de 7% în ianuarie. În aceste condiţii,prognoza BNR, care indică o încetinire a inflaţiei la 3,6% până lasfârşitul anului, este privită cu tot mai mult scepticism deanaliştii băncilor comerciale.

Într-o notă intitulată "Adio ţintei deinflaţie pe 2011", analiştii de la Bucureşti ai ING Bank afirmă căBNR va rata şi în acest an, pentru a cincea oară la rând, aducereainflaţiei în intervalul agreat, respectiv între 2% şi4%.

"Anticipăm un vârf al inflaţiei de 8,4% îniunie, după care va coborî la 6,25% în iulie. Inflaţia va continuasă încetinească în semestrul al doilea şi va încheia anul la 5,7%,faţă de 5%, cât estimam în trecut", spune NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank. În acestecondiţii, el crede că BNR va menţine dobânda neschimbată anulacesta şi probabil va opera o majorare încă de la începutul lui2012.

"Noul scenariu privind inflaţia implică şifaptul că BNR va încerca să îşi atingă ţinta printr-o apreciere aleului. O asemenea mişcare nu ar fi însă sustenabilă, având învedere că economia este încă în suferinţă, iar o apreciere preaputernică a leului ar afecta exporturile, care au fost unul dintremotoarele de creştere", spune Chideşciuc. El se aşteaptă totuşi caeuro să coboare la 4,15 lei în iunie (faţă de 4,2 lei, cât anticipaîn trecut). Prognozele pentru septembrie şi decembrie au fostmenţinute la 4,2 lei/euro.

"Nuexcludem câştiguri ale leului până la 4,05 lei pentru un euro înurmătoarele trei-şase luni. Dar nu credem că acestea pot fisusţinute", mai spune Chidesciuc.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO