Bănci și Asigurări

Randament de 14,7% la fondurile de pensii

Autor: Ciprian Botea

10.04.2011, 23:53 81

Toate cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilonulII) au după aproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitatemai mari decât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de arbitrulsistemului de pensii private, de 7,22% la sfârşitul luniimartie.

Fondurile de pensii aveau în martie o rată de rentabilitateanualizată medie de 14,7%. Randamentele variau între 11,4% pentrufondul Vital al olandezilor de la Aegon şi 15,2% în cazul fonduluiAripi administrat de Generali. Aripi este singurul fond obligatoriuîncadrat în categoria de risc ridicat, celelalte opt având unprofil de risc mediu.

Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată îniulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piaţă ajungea la16%. Ratele de rentabilitate au coborât constant în ultimele luniîn paralel cu scăderea dobânzilor la depozitele bancare. Estimărilejucătorilor din piaţă arată că randamentele vor scădea încontinuare, deşi aceştia se aşteaptă ca pe termen mediu şi lungacestea să acopere creşterea preţurilor. Rata de rentabilitate dinmartie este semnificativ mai mare decât rata inflaţiei, estimată deanalişti la 7,8% la sfârşitul lunii trecute, în creştere de la 7,6%în februarie. Fondurile care coboară sub rata minimă derentabilitate timp de patru trimestre consecutiv vor fi plasate subadministrare specială.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii s-au majoratcu circa 200 mil. lei în martie şi au ajuns la 4,88 mld. lei (1,19mld. euro), în timp ce peste 28.000 de participanţi noi au intratîn sistem, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului dePensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO