Bănci și Asigurări

Românii au scăpat de rate la credite de 2 mld. euro

Românii au scăpat de rate la credite de 2 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

10.10.2014, 00:07 2307

Clienţii persoane fizice cu credite în derulare plătesc anual rate la bănci de circa 6 mld. euro (27 mld. lei), faţă de un maxim de 8 mld. euro în 2010, scăderea fiind determinată de înlocuirea creditelor de consum cu ipotecare şi de diminuarea ratelor de dobândă, arată calculele efectuate de ZF pe baza datelor din raportul de stabilitate financiară al BNR.

Românii au scăpat de o povară de 2 mld. euro după ce stocul de credite de consum s-a redus cu echivalentul a 10 mld. lei în ultimii trei ani, în timp ce ipotecarele au crescut cu aceeaşi valoare. Ipotecarele au dobânzi mai mici şi sunt acordate pe o perioadă mai lungă de timp, astfel că pentru acelaşi volum de credite ratele lunare sunt vizibil mai mici.

„Gradul de îndatorare a populaţiei s-a redus. Pe credite de consum, gradul de îndatorare este în continuare ridicat astfel că este discutabilă sustenabilitatea relansării pe termen scurt a creditării pe acest canal“, comentează specialiş­tii BNR. Pe piaţă sunt circa 3 mil. credite de consum.

Ratele la credite reprezintă circa 17% din veniturile nete de circa 36 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO