Bănci și Asigurări

Şeful Erste: Dacă îţi permiţi să gândeşti pe termen lung, nu vinzi o bancă din România

31.07.2012, 14:11 671

"Dacă îţi permiţi să gândeşti pe termen lung, nu vinzi o bancă din ţări ca România sau Polonia. Ar fi cea mai puţin înţeleaptă decizie pe care s-o iei. Nu cred că cineva ar vinde o bancă din regiune dacă nu ar fi realmente nevoit şi cred că situaţia se va menţine în viitorul previzibil. Evident, dacă nu se agravează criza într-un mod dramatic", afirmă Andreas Treichl, şeful Erste Group. 

El spune că urmăreşte cu atenţie intrarea ruşilor de la Sberbank în regiune odată cu preluarea afacerilor internaţionale ale Volksbank şi se aşteaptă că aceştia să profite de poziţia favorabilă în care se află din moment ce sunt supuşi unui număr mai mic de constrângeri decât băncile europene. "Cred că vom vedea acţiune din partea lor în anii următori." 

Pe de altă parte, Treichl vrea să păstreze parteneriatul cu spaniolii din grupul Caixa Bank, pe care îi consideră bancheri foarte buni, în special în retail, şi cu care Erste a dezvoltat o relaţie care a întrecut aşteptările. 
 
"Nu pot decât să le urez noroc pentru că merită şi sper să nu fie forţaţi să recurgă la măsuri de avarie. Vreau să continuăm parteneriatul." 
 
Caixa deţine circa 9% din acţiunile Erste în baza unui parteneriat strategic încheiat între cele două bănci la începutul crizei, prin care austriecii s-au protejat împotriva unei eventuale tentative de preluare ostilă. Între timp însă sistemul bancar iberic a fost puternic lovit de criză, fiind salvat cu injecţii masive de fonduri publice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO