Bănci și Asigurări

Şeful Erste: "Va veni o zi în care vom fi încântaţi de afacerile din România"

Şeful Erste: "Va veni o zi în care vom fi încântaţi de afacerile din România"

Autor: Razvan Voican

03.01.2012, 12:23 2065

"Va veni o zi în care vom fi încântaţi de afacerile din România", este una dintre declaraţiile cu care Treichl a încheiat 2011, într-un interviu la postul public austriac de radio. El susţine că regiunea în ansamblu va furniza o surpriză pozitivă în anii care vin, iar băncile care operează aici nu au motive de îngrijorare. De asemenea, Treichl spune că "gâtuirile" înregistrate la finanţările comerciale în regiune nu sunt dramatice, iar relaţiile dintre bănci funcţionează foarte bine. În fine, şeful Erste pune pe picior de egalitate clientela din Austria şi din Europa Centrală şi de Est.

"Vrem ca toate resursele noastre - capital şi angajaţi - să fie disponibile pentru clienţii din Austria şi din Europa Centrală şi de Est care traversează vremuri grele." Grupul BCR a trecut pe pierderi cu un minus de circa 21 mil. euro în trimestrul al treilea, în contextul în care peste o cincime din creditele din portofoliu au devenit neperformante. Austriecii se angajaseră într-o operaţiune de majorare a capitalului BCR cu circa 100 mil. euro, însă nu au anunţat închiderea acesteia până la sfârşitul lui 2011 deşi majorarea a fost aprobată de AGA băncii pe 14 noiembrie. Erste a ajuns să deţină 88% din BCR în urma preluărilor de acţiuni de la SIF-uri. Pe de altă parte, Erste trebuie să-şi consolideze propriul capital cu 743 mil. euro până la jumătatea anului, conform cerinţelor Autorităţii Bancare Europene. Treichl afirmă că banca sa nu are nevoie de o majorare de capital pentru a respecta cerinţele supraveghetorilor, mizând pe rezultatele din T 4 2011 şi din primele două trimestre ale lui 2012. De asemenea, Erste ar putea reduce portofoliul de active cu risc din afara Europei Centrale şi de Est. "Dacă s-ar pune problema ca Erste Group să nu poată strânge 750 mil. euro din surse proprii, ar însemna că suntem într-o criză financiară de-a dreptul incredibilă." Cum se vede 2012 din biroul şefului Erste care a obţinut recent o prelungire a mandatului de CEO până în 2017? "Nu prevăd niciun dezastru iminent." Aceasta nu înseamnă că ar încăpea vreo nuanţă de roz în tabloul acestui an.

Ba mai mult, Treichl spune că se gândeşte şi la scenarii "horror" în care sistemul euro şi sistemele financiare din Europa de Sud ar intra în colaps. Într-un asemenea caz, s-ar judeca altfel dacă o bancă are o sută de milioane în plus sau în minus la capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO