Bănci și Asigurări

Statul are scadenţe la titluri de 2,5 mld. lei în octombrie

Autor: Liviu Chiru

26.09.2010, 23:15 19

Ministerul Finanţelor va avea nevoie de circa 2,5 mld. lei (588mil. euro) luna viitoare doar pentru a răscumpăra titlurile de statemise în trecut şi care ajung la scadenţă, suma fiind uşor mai maredecât în lunile precedente.

La aceste sume se adaugă şi necesarul pentru finanţareadeficitului bugetar curent, care s-a ridicat, pe medie, la 2,8 mld.lei lunar în primele şapte luni ale anului. Analiştii avertizeazăcă instabilitatea politică ar putea să complice planurileFinanţelor de a atrage finanţări. "În condiţiile stabilităţiipolitice precare, eliberarea celei de-a treia tranşe de la ComisiaEuropeană în cadrul programului multilateral de asistenţă (de 1,15mld. euro) a trecut ca un eveniment minor, iar pieţele financiarenu au reacţionat pozitiv, aşa cum era de aşteptat. Pentru moment nemenţinem estimările referitoare la evoluţiile de pe pieţelefinanciare, dar ne aşteptăm la o volatilitate în creştere înurmătoarele săptămâni", spune Lucian Anghel, economistul-şef alBCR.

În septembrie Trezoreria a programat şase licitaţii pentruvânzarea de titluri, cu o valoare cumulată de 4,6 miliarde de lei.Ultima licitaţie pentru certificate pe un an este programată pentruastăzi, iar până acum statul a atras doar 1,7 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO