Bănci și Asigurări

Tot mai multe firme nu platesc: asigurarile de credit comercial s-au scumpit cu 20%

Tot mai multe firme nu platesc: asigurarile de credit comercial s-au scumpit cu 20%

Cristina Rusuleanu, director general al Euler Hermes: Rata daunei este in continua crestere, a ajuns acum la 40%, ceea ce este normal pentru acest domeniu. Daca ramanem la 40-50%, vom fi extrem de multumiti, dar va fi dificil sa pastram acest nivel.

28.04.2010, 23:05 617

Inmultirea cazurilor de neplata de catre firme a datoriilorcatre furnizori sau alti parteneri de afaceri a dus la scumpirea cu20%, in medie, a asigurarilor de credit comercial in ultimul an,iar in cazul unor clienti pretul chiar s-a dublat, afirma CristinaRusuleanu, directorul general al sucursalei locale a Euler Hermes,unul dintre cei mai mari asiguratori de credite comerciale dinlume.

Aceste polite sunt cumparate de companii, care urmaresc astfelsa acopere riscul de a nu-si incasa banii de la partenerii deafaceri. In Romania numai 2-3% din cele peste un milion de firmecare exista pe piata cumpara aceste asigurari.

"Preturile au crescut in medie cu 20%, dar in cazul politelor cudaune foarte mari au urcat si cu 50-100%. Am avut polite cu o rataa daunei de 500-600%, deci situatia trebuia echilibrata princresterea pretului. Anul acesta nu va fi mai bun decat 2009, neintalnim cu foarte multe situatii de neplata", explicaRusuleanu.

Cum functioneaza aceasta asigurare? Practic, firmele isi asiguracifra de afaceri.

Inainte de criza prima pentru aceasta polita era de 0,35% dincifra de afaceri asigurabila, dar acum cotatiile au urcat la0,4-0,5%. Despagubirea maxima platita de asigurator este egala cuun multiplu de 20 al primei platite de client: la o prima de 1.000de euro pe an, suma maxima pe care o poate primi ca despagubireeste de 20.000 de euro, spune Rusuleanu. Daca inainte de crizaEuler Hermes asigura 70-80% din portofoliul de clienti aiasiguratului, in prezent ponderea a coborat la 40-50%.

"Rata daunei este in continua crestere, a ajuns acum la 40%,ceea ce este normal pentru acest domeniu. Daca ramanem la 40-50%,vom fi extrem de multumiti, dar va fi dificil sa pastram acestnivel. Este ingrijorator numarul de insolvente, in mod clarsituatia companiilor s-a degradat foarte mult", afirma directorulgeneral al Euler Hermes.

In primele trei luni din acest an, peste 6.250 de firme auintrat in insolventa, cu 27% mai multe decat in aceeasi perioadadin 2009. De asemenea, aproape 20.000 de societati si-au suspendatactivitatea.

"Multe firme s-au trezit tarziu ca exista riscul de neplata,acesta este motivul pentru care multi nu reusesc sasupravietuiasca. Fie aveau prea mare incredere in clientii lor, fienu stiau cum sa-si gestioneze portofoliul. Multi au realizat preatarziu ca s-au intins mai mult decat le permitea plapuma: auacordat prea multe credite in piata, au vandut multa marfa cu platala termen, care nu a mai putut fi absorbita de piata."

Domeniul cu cele mai multe daune a fost cel al constructiilor,iar in prezent nu mai exista niciun sector al economiei care sa fiscapat de cazuri de intarziere la plata.

"Constructiile sunt domeniul cel mai riscant, o perioada de timpnici nu am mai asigurat companii din acest domeniu, a trebuit sa lerefuzam solicitarile. Acum am reinceput sa le asiguram, daranalizam foarte atent debitorii solicitantului. Intr-o situatiefoarte buna sunt acum companiile puternice (din orice domeniu -n.r.), cu o cota de piata mare, care isi controleaza clientii prinpozitia lor. Daca ai un furnizor foarte mare, nu vrei sa-l pierzi,si atunci iti prioritizezi platile si pe acela il platestiprimul."

Sucursala Euler Hermes si-a inceput activitatea la sfarsitul lui2008, pana atunci grupul activand pe piata locala fie prinintermediul Allianz-Tiriac (Euler Hermes face parte din grupulAllianz), fie prin "pasaportul european". In 2009 primele brutesubscrise de companie au fost de 2 mil. euro, iar daunele platite -de 100.000 de euro. Procesul de plata a daunelor dureaza chiar sipeste o jumatate de an, astfel incat anul acesta sumele vor crestesemnificativ, spune directorul Euler Hermes. De asemenea, grupuldetine pe piata locala firma Euler Hermes SRL, care se ocupa deanaliza bonitatii financiare a clientilor si de recuperarea decreante. In 2009 veniturile acestei firme au fost de 1,7 mil. euro,iar profitul de 625.000 de euro. Cristina Rusuleanu nu a precizatnumarul de asigurati ai companiei. Primele platite de acestiavariza intre 3.000 si 200.000 de euro pe an.

Principalul concurent al Euler Hermes pe piata locala esteCoface.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO