Bănci și Asigurări

Tur de forţă pentru Finanţe: 10 miliarde de lei de împrumutat în trei luni

Tur de forţă pentru Finanţe: 10 miliarde de lei de împrumutat în trei luni

Autor: Voican Razvan

20.10.2010, 23:56 29

Ministerul Finanţelor are de atras în ultimele trei luni aleanului circa 10 miliarde de lei de pe piaţă, ceea ce s-ar puteadovedi foarte dificil în condiţiile menţinerii "plafonului" dedobândă de 7% pe an, estimează analiştii ING Bank.

Obligaţiunile de 1,4 miliarde de euro care ajung la scadenţă lunaviitoare vor fi probabil refinanţate printr-o nouă emisiune. Deasemenea, Finanţele ar putea conta pe o tranşă de 400 milioane deeuro de la Banca Mondială.

Totuşi, eforturile Ministerului Finanţelor de a împrumuta lei fărăa accepta creşteri de dobândă ar putea fi susţinute de politicarecentă a Băncii Naţionale care a condus la acumularea unui excesde lichiditate pe piaţa monetară.

Toate ratele de dobândă ROBOR pe termen de până la o lună au intratmult sub nivelul dobânzii-cheie de 6,25%, după ce luni BNR aabsorbit printr-o operaţiune depo numai 1 mld. lei.
Pe 29 septembrie Consiliul de Administraţie al BNR a decis"gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar".Abundenţa de lichiditate şi scăderea dobânzilor pentru scadenţelescurte ar putea permite Finanţelor să emită cu succes titluri destat pe termen scurt în sume mai mari, aşa cum s-a întâmplat luni,când au atras 1,15 miliarde de lei.

După calculele ING, din ianuarie şi până în septembrie MinisterulFinanţelor a împrumutat 52 de miliarde de lei, din care 37 mld. leide pe piaţă, iar restul de la FMI şi Comisia Europeană. A avut deacoperit un serviciu al datoriei de 24,5 mld. lei şi de finanţat undeficit bugetar de 27 mld. lei, în ipoteza în care ţinta de deficitbugetar la nouă luni ar fi fost atinsă, după cum a indicat unoficial guvernamental.
ING estimează că adevăratele dificultăţi în asigurarealichidităţilor necesare în Trezorerie vor apărea anul
viitor, în condiţiile în care până acum nu s-a pus problema ca unacord de tip preventiv încheiat cu FMI să fie însoţit de un nouîmprumut de la Comisia Europeană pentru finanţarea deficituluibugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO