Bănci și Asigurări

UE acuza bancile locale ca blocheaza transferul conturilor

UE acuza bancile locale ca blocheaza transferul conturilor

DESEN: Romeo Raileanu

04.11.2009, 23:14 36

Clientii bancilor locale mai trebuie sa astepte pana cand vorputea sa-si transfere gratuit conturile curente de la o banca laalta si sa primeasca asistenta in acest proces, desi pe planeuropean asemenea facilitati sunt oferite de la 1 noiembrie.
"Imbunatatirea se datoreaza implementarii de catre asociatiilebancare nationale din statele membre a unui set de principii comunepentru transferul conturilor bancare, adoptat anul trecut deComitetul European al Industriei Bancare. De acum inainte, daca unclient vrea sa-si mute contul curent la alta banca, noua banca iiva oferi asistenta pe tot parcursul transferului", mentioneazaComisia Europeana intr-un comunicat.
Toate asociatiile bancare nationale, cu exceptia celei din Romania,au luat masuri pentru implementarea acestor principii deautoreglementare in statele lor, majoritatea stabilind catransferul se va efectua fara nicio taxa pentru client.
Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), RaduGhetea (desen), in prezent au loc discutii cu bancile comercialelocale privind aceste principii, incercandu-se coagularea unuipunct de vedere coerent in privinta aplicarii si in Romania.
"Comunitatea bancara este de acord. Mai sunt insa unele aspectecare trebuie clarificate. Bancile trebuie sa aiba sistemeinformatice foarte bine dezvoltate. Iar principiile trebuie sa fieaplicate de toate bancile egal. Totodata, clientii nu pot sa-simute conturile curente la alta banca decat dupa ce si-au achitattoate datoriile. Nu este o problema de restrictionare, ci deaplicare stricta a principiilor. La ARB se lucreaza in comisii decateva saptamani. Cand se va coagula o opinie, vom convoca AGA", aafirmat Ghetea pentru ZF.
El a precizat ca, personal, crede ca pana la jumatatea anuluiviitor principiile agreate la nivelul UE vor fi aplicate si debancile locale. "Bancile trebuie sa raspunda daca sunt organizateastfel ca daca un client isi muta contul sa fie redirectionate sitransferate intr-o perioada de sase luni catre noua entitate toateoperatiunile si informatiile", a explicat Ghetea.
Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare,adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca unclient vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma vaactiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta petot parcursul transferului.
Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platileperiodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele deplata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO