Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2018, 4-5 iulie. Cum se schimbă politicile BNR în noile condiţii din economie sau cum schimbă BNR condiţiile din economie?

Mugur Isărescu guvernatorul BNR şi Liviu Voinea viceguvernator al BNR la ZF Bankers 2017

Mugur Isărescu guvernatorul BNR şi Liviu Voinea viceguvernator al BNR la ZF Bankers 2017

Autor: Cristian Hostiuc

28.06.2018, 00:08 343

Din 2012 până în toamna lui 2017, BNR a avut o perioadă de graţie: inflaţia a scăzut până la deflaţie, dobânzile la lei au scăzut până la un nivel la care nici guvernatorul Mugur Isărescu nu credea că vor ajunge vreodată (Robor la trei luni 0,6%, iar dobânda de politică monetară la 1,75%), băncile au fost conştiincioase şi şi-au curăţat bilanţurile de creditele neperformante acumulate în criză, ceea ce a luat o durere mare de pe capul băncii centrale, nu au fost probleme cu băncile, nici de solvabilitate, nici de lichiditate, creşterea economică nu a deteriorat atât de mult echilibrele macro, iar scena politică nu a creat mari probleme.

Din toamna anului trecut, lucrurile s-au inversat: inflaţia a sărit din toate ţintele, ajungând la 5,2%, dobânzile la lei au crescut de trei ori, tensiunile politice au început să se îndrepte şi către BNR, iar Mugur Isărescu a fost chemat la ordine de liderul partidului care conduce România, Liviu Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO