Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Multe bănci au coborât la calificativul „mediocru“, de la „bunicel“

Valentin Lazea, BNR: Multe bănci au coborât la calificativul „mediocru“, de la „bunicel“

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale

Autor: Liviu Chiru

06.04.2011, 23:47 169

Calificativele acordate de BNR băncilorcomerciale s-au înrăutăţit în ultimii doi ani, în special din cauzascăderii profitului, astfel că 59% dintre jucători erau incluşi lasfârşitul anului trecut în categoria de rating 3, care indică osituaţie "mediocră" din punct de vedere prudenţial.

"În ultimii doi ani transferul mare s-a făcut de la rating doila rating trei. Băncile au trecut de la «bunicele» la «mediocre»",a spus Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la un seminar petema creditării organizat de BCR.

Pe piaţă sunt active 42 de bănci, ceea ce înseamnă că numărulins­titu­ţiilor de credit cu rating 3 este de 25. BNR utilizează unsistem de evaluare a băncilor în funcţie de şase indicatori -capital, acţionariat, active, management, profit şi lichiditate(CAAMPL). Ratingul reflectă astfel soliditatea afacerilor uneibănci, dar şi sprijinul pe care îl poate primi de la acţionari încaz de necesitate. Calificativele sunt acordate pe o scară de la 1(cea mai bună situaţie) la 5 (o stare de sănătate şu­bredă).

Ponderea băncilor din categoria de rating 3 a urcat anul trecutcu circa şapte puncte, de la 52% la sfârşitul lui 2009, respectiv37%, în decembrie 2008. În paralel, în categoria de rating 2 se maiaflau la sfârşitul anului trecut doar 22% dintre bănci, faţă de 29%în decembrie 2009, respectiv 40% în 2008.

Doar 3% dintre cele 42 de bănci din sistem au primit rating 1 lasfârşitul anului trecut, faţă de 6% în 2009 şi 9% în 2008. La polulopus, ponderea băncilor notate cu rating 4 a urcat anul trecut cuaproape trei puncte, până la 15%. Nicio bancă nu a primit rating5.

Lazea a explicat că retrogradarea băncilor a fost determinată înspecial de problemele de profitabilitate.

"Băncile au fost nevoite să îşi facă curăţenie în bilanţuri, aufăcut provizioane şi le-a scăzut profitul. Sper ca spre finalulanului să se termine acest proces de curăţenie", a spus Lazea.

El a precizat că multe bănci au mers în anii de boom cu marje derisc prea mici când au dat finanţări imobiliare (raportul dintrevaloarea creditului şi valoarea de piaţă a imo­bilului luat îngaranţie), ceea ce le-a lăsat vulnerabile la scăderea preţurilor.Dacă valoarea garanţiei scade sub suma pe care banca o are derecuperat de la client, diferenţa trebuie provizionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO