Bănci și Asigurări

Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe financiare, BCR: Din perspectiva dobânzilor depinde foarte mult de evoluţia inflaţiei în următoarele câteva luni de zile. Prognozele colegilor mei din zona de cercetare este că inflaţia va atinge un maxim în jurul lunii iulie - august , după care va începe să coboare spre sfârşitul anului

ZF Bankers Summit 2022

Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe financiare,...

Autor: Mircea Nica

12.07.2022, 18:15 171

Evoluţia dobânzilor va depinde foarte mult de evoluţia inflaţiei ţn următoarele câteva luni, iar prognoza specialiştilor BCR este că maximul inflaţiei va fi atins în perioada iulie – august, urmând ca spre finalul anului să coboare, a spus Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare, BCR, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Din perspectiva dobânzilor depinde foarte mult de evoluţia inflaţiei în următoarele câteva luni de zile. Prognozele colegilor mei din zona de cercetare este că inflaţia va atinge un maxim în jurul lunii iulie -august , după care va începe să coboare spre sfârşitul anului. Au spus că în jur de 15% va fi maximul şi văd spre finalul anului undeva la 12,3-12,4%. Cam asta este prognoza.”

Ce a mai spus Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe financiare, BCR:

@ Dacă vorbim de titluri de stat. În momentul în care ai o criză ca cea de la graniţa noastră de trei luni de zile, reacţia investitorilor este să iasă din zonele emergente. Ceea ce s-a întâplat în România nu este diferit de ceea ce s-a întâmplat în alte ţări.

@ Comparaţia cu Ungaria, privind decalajul de dobânzi pe titluri de stat, este foarte potrivit pentru că dacă ne uităm la ratingul României versus Ungaria, randamentele titlurilor de stat românepti erau în jur de 150-250 puncte de bază peste cele ale Ungariei, iar în momentul de faţă diferenţa este aproape nesemnificativă. Este clar că s-a ieşit şi din România din perspectiva investitorilor instituţionali, însă volatilitatea şi procentul celor care au ieşit din România s-ar putea să fie mai mic comparativ cu ţări ca Ungaria sau Polonia.

@În mod normal dobânzile vor trebui să urmeze evoluţia inflaţiei. Nu este singurul element care contează. Cred că sunt şi alte elemente referitor la crizele care s-au întâmplat în regiunea noastră şi în lume în ultimii trei ani de zile, care vor influenţa dobânzile. Cred că este cam devreme să vorbim de o scădere a dobânzilor. Trebuie văzut nu numai evoluţia dobânzilor din România, ci şi în contextul Europei, dar şi al SUA. Dacă presiunea inflaţionistă pe zona euro nu se opreşte la acest 8%, care este o medie a UE, cu siguranţă şi noi vom fi impactaţi de o eventuală creştere spre 10% a inflaţiei în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO