Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile locale sunt ieftine, dar nedorite

Acţiunile locale sunt ieftine, dar nedorite

Acţiunile locale sunt ieftine, dar nedorite

Autor: Andrei Chirileasa

31.05.2011, 23:56 1502

Acţiunile principalelor companii româneşti listate sunt evaluatemai atractiv decât titlurile companiilor similare din Europa, dinpunctul de vedere al principalilor indicatori de evaluare bursieră,dar problema lichidităţii şi lipsei de investitori pe Bursa de laBucureşti ţine pe loc evoluţia acestor acţiuni.

Majoritatea companiilor locale se tranzacţionează la indicatoriP/BV (preţ pe Bursă raportat la valoarea activului net pe acţiune)mai mici decât media indicatorilor companiilor similare din Europa,având astfel potenţial de creştere mai ridicat.

De asemenea, o parte dintre companiile locale sunt mai atractiveşi din punctul de vedere al indicatorului P/E (sau PER, reprezintăpreţul acţiunii raportat la profitul net pe acţiune alcompaniei).

"Acţiunile româneşti sunt mai atractive pe termen lung decâtcele din ţările dezvoltate datorită potenţialului de creştere aleconomiei. În acelaşi timp, investiţia pe o piaţă de frontieră,categorie din care face parte şi România, implică riscuri sociale,economice şi politice mult mai ridicate decât pieţele dezvoltate",explică Ovidiu Dumitrescu, analist la fima de brokerajTradeville.

"Dacă acceptăm ipoteza convergenţei economice, în funcţie decare se face, în parte, evaluarea la nivel supranaţional pe bazamultiplilor de piaţă, am putea spune că acţiunile româneşti suntmai atractive pe termen lung", mai spune Dumitrescu, adăugând însăcă este important să fie avut în vedere şi contextul macroeconomicşi socio-politic în care evoluează pie­ţele.

Elcrede că în contextul actual, din prisma indicatorilor calculaţi,cele mai atractive sectoare par a fi cel farmaceutic, cel deutilităţi şi industria chimică şi de îngră­şăminte.De exemplu,producătorii de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), BiofarmBucureşti (BIO) şi Zentiva Bucu­reşti (SCD) se tranzacţionează laindicatori P/BV cuprinşi între 0,8 şi 1,5, faţă de o mediesectorială la nivel european de 1,81, potrivit datelor furnizate defirma de brokeraj Tradeville.

Indicatorul P/E în cazul celor trei companii oscilează între 8şi 16, faţă de o medie europeană de 37,8, de unde rezultă cătitlurile au po­tenţialul unor creş­teri semnificative pentru aajunge să fie evaluate la nivelul companiilor europene. În cazulacţiunilor Zentiva, care au un P/E de 8,1, preţul teoretic poateurca la 5,1 lei/acţiune, faţă de nivelul actual de pe Bursă de 1,12lei, pentru a ajunge cu acest indicator la nivelul medieisectoriale. Pe de altă parte, pentru a se alinia la indicatorulP/BV european, titlurile SCD ar trebui să se tranzacţioneze peBursă la 1,55 lei, potrivit datelor Tradeville.Media europeană încazul companiilor farmaceutice a fost calculată pe bazaindicatorilor a 30 de companii din sector tranzacţionate pediferite pieţe.

Producătorii de îngrăşăminte, precum Azomureş (AZO) şi Amonil(AMO) sau companiile producătoare de echipamente, precum Artrom(ART), Carbochim (CBC) sau Mecanica Ceahlău (MECF) par de asemeneaatractive din perspectiva evaluării în raport cu sectorul din carefac parte.În schimb, cele mai mari două companii locale de peBursă, OMV Petrom (SNP) şi BRD, par uşor supraevaluate faţă deindicatorii sectoriali la nivel european, iar acţiunileproducătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) sunt aparent scumpefaţă de companiile similare din Europa.

Datele sunt culese dintr-o aplicaţie a firmei de brokerajTradeville, una dintre cele mai mari firme de brokeraj specializateîn tran­zac­ţio­na­rea on-line, cu ajutorul căreia se pot comparacele mai importante com­panii listate la BVB cu societăţi similaredin Europa prin prisma multiplilor de piaţă cel mai desutilizaţi.

"Metoda multiplilor intră în categoria metodelor relative deevaluare. Principiul economic de la baza utilizării acestei metodeeste cel conform căruia două active identice ar trebui să se vândăla acelaşi preţ. În funcţie de multiplul P/B, circa 70% dincompaniile incluse în analiză sunt relativ subevaluate comparativcu societăţi similare din Europa. În funcţie de multiplul P/E,circa 47% din companii sunt relativ subevaluate, existând destulecazuri în care multiplul nu s-a putut calcula datorită rezultatelornete negative pe ultimele 12 luni", explică Magda Sîrghe, analistal Tradeville.

Principalii multipli de evaluareP/BV se calculează împărţindpreţul de piaţă al acţiunii la valoarea contabilă pe acţiune.Valoarea contabilă sau activul net reprezintă diferenţa dintreactivele totale ale unei companii şi datoriile totale, fiindpractic suma pe care acţionarii ar primi-o după plata tuturordatoriilor către entităţi exterioare, în cazul în care afacereas-ar închide. În bilanţ, valoarea contabilă este identificată cucapitalurile proprii.

P/E se calculează împărţind preţul de piaţă al acţiunii laprofitul pe acţiune obţinut de firmă. Rezultatul reprezintă numărulde ani necesari pentru ca preţul plătit în prezent pentru o acţiunesă fie recuperat din profiturile acesteia, în cazul în careprofitul rămâne la un nivel constant. Indicatorul poate fi calculatşi împărţind valoarea totală de piaţă a companiei la profitultotal. Există mai multe posibilităţi de a calcula PER-ul, înfuncţie de profitul utilizat: PER pe ultimele 12 luni, cu profitulcumulat pe ultimele patru trimestre, sau PER pe ultimul an fiscal,cu profitul pe ultimul an fiscal încheiat. O altă modalitate estefolosirea unor estimări de profit pentru acea companie, ceea cepoate arăta dacă preţul actual este convenabil, având în vedereperspectivele viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO