Burse - Fonduri mutuale

ASF: Încep plăţile compensatorii pentru păgubiţii Harinvest

ASF: Încep plăţile compensatorii pentru păgubiţii...

Autor: Roxana Pricop

18.11.2015, 00:04 419
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat ieri că Fondul de Compensare a Investitorilor poate începe plata compensaţiilor către păgubiţii în urma fraudei care a avut loc în 2013 la fosta firmă de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea.

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţie în toamna anului 2013, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Ulterior ASF a efectuat un control şi a depistat mai multe nereguli pentru care mai multe persoane au fost amendate cu suma totală de 618.500 de lei. Clienţii Harinvest s-au trezit însă fără acţiuni şi bani în conturi.

ASF a obligat totodată acţionarii Harinvest să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate după ce a suspendat în prealabil activitatea acesteia. Harinvest este primul caz de compensare de pe piaţa locală de capital.

Lista de plată cuprinde 104 persoane din care 102 sunt persoane fizice şi restul sunt persoane juridice.

Din cele 102 de persoane fizice, 74 de persoane se situează sub plafonul de 20.000 de euro/investitor prevăzut de legislaţie, iar 28 de persoane se situează peste acest plafon. Pentru recuperarea diferenţei dintre plafonul maxim de 20.000 de euro asigurat de fond şi paguba produsă de fraudă, aceste persoane va trebui să îşi recupereze în instanţă prejudiciul.

Cuantumul total al sumei care urmează a fi achitată de Fondul de Compensare se ridică la  4,3 milioane de lei. Iniţial, un număr de 94 de clienţi ai Harinvest susţineau că au fost păgubiţi în total cu suma de 12,5 milioane de lei (2,7 milioane de euro), potrivit listei primite de ZF de la reprezentanţii păgubiţilor în februarie 2015. Fondul mai rămâne în conturi cu 14,3 milioane de lei după plata despăgubirilor către foştii clienţi ai Harinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO