Burse - Fonduri mutuale

Azomureş a făcut istorie azi pe bursă: acţiunile au urcat cu 40%, în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune la BVB

Azomureş a făcut istorie azi pe bursă: acţiunile au urcat cu 40%, în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune la BVB

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

31.10.2011, 17:08 715

Bursa de la Bucureşti a urmat şi luni linia burselor externe şi a scăzut cu 1,52%, într-o piaţă în care speculatorii au ridicat cu 39,9% preţul titlurilor Azomureş (AZO), în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune pe bursă.

Speculatorii au vizat titlurile Azomureş încă dinainte de deschidere, reacţionând puernic la anunţul potrivit căruia traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding ar putea prelua indirect compania. Dacă Ameropa va prelua indirect controlul la Azomureş ar putea fi obligată să lanseze o ofertă de preluare, întrucât va depăşi pragul de 33% din acţiuni de la care trebuie lansată o astfel de ofertă.

Azomureş a anunţat luni dimineaţă că Ameropa Holding este în negocieri avansate pentru preluarea controlului Eurofert şi Azomureş Holdings, firme prin care investitori turci controlează 75,87% din acţiunile combinatului din Târgu Mureş.

Preţul acţiunilor Azomureş a urcat cu 14% încă de la prima tranzacţie, iar în doar o oră Bursa a trebuit să extindă limita de variaţie cu maximum permis, respectiv la 40%. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate la preţul maxim, de 1,178 lei, acesta fiind cu 39,9% peste nivelul de vineri. La această cotaţie au şi încheiat ziua titlurile. Acţiunile Azomureş au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 2,7 milioane lei.

"Speculatorii, şi nu numai, sunt atraşi de această acţiune fiindcă amintirea rezultatelor bune de anul trecut este încă vie. Dacă grupul Ameropa reuşeşte să preia controlul asupra Eurofert şi Azomureş Holding atunci poate iniţia procedura de ofertă publica de preluare la Azomureş. Este normal ca la anunţul unei posibile preluări acţiunile companiei vizate să crească, dar dacă negocierile eşuează corecţiile pot fi semnificative", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Majoritatea titlurilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, piaţa urmând, astfel, linia descendentă a pieţelor externe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,54% sub finalul şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat o corecţie de 1,1%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 1,87%.

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 24,7 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare cu 27% sub rulajul de vineri, de 33,8 milioane lei (7,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 10,7 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,84%, la 0,4512 lei.

Întrucât atenţia speculatorilor s-a orientat spre acţiunile Azomureş, pe titlurile Oltchim (OLT) nu au mai fost introduse ordine la preţuri în creştere, iar în a doua parte a zilei preţul a început să scadă accelerat. Acţiunile Oltchim au încheiat în coborâre cu 5,94%, după ce în precedentele opt şedinţe preţul a urcat de trei ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,616 lei.

"Scăderea acţiunilor Oltchim poate fi determinată de migrarea speculatorilor de pe această acţiune pe o altă, în cazul de faţă Azomureş. Există totuşi o diferenţă majoră între cele două, la Oltchim PCC a efectuat deja o parte din achiziţie, în timp ce la Azomureş ne aflăm încă la stadiul de negociere", a afirmat traderul.

La finalul zilei, titlurile Oltchim erau cotate la 1,52 lei şi consemnau al patrulea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei.

"Până la sfârşitul anului acţiunile SIF-urilor rămân interesante din perspectiva tranzacţiei cu participaţiile de la BCR şi a randamentului generat de posibilele dividende. Sectorul energiei rămâne interesant în ciuda unor dificultăţii privind vânzarea pachetelor deţinute de statul român. Nu trebuie pierdute din vedere nici acţiunile care în ultimile două luni au prezentat o stabilitate destul de ridicată pe volume satisfăcătoare", a spus Niculae.

Negocierile dintre Ameropa şi investitorii turci au avut ca efect şi creşterea accelerată a acţiunilor Chimpex Constanţa (CHEM), operatorul portuar controlat de Azomureş. Speculatorii mizează şi în acest caz pe lansarea unei oferte de preluare, la fel ca la Azomureş. Combinatul chimic deţine 90,42% din titlurile Chimpex.

Acţiunile operatorului portuar au urcat cu 50%, la 4,5 lei, însă pe un rulaj de numai 28.000 de lei.

"Până la finalul anului putem vedea piaţa la nivelul din primele zile din ianuarie dacă incertitudinile privind planul de salvare european sunt clarificate. Volatilitatea are toate şansele să rămână ridicată, iar orice anunţ mai importat poate mişca pieţele. În privinţa volumelor, cred că o să vedem o uşoară stagnare a acestora (în noiembrie -n.r.) şi o scădere destul de puternică în luna decembrie, când investitorii sunt mai distanţi de piaţă", a conchis traderul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,2%, după creşterile puternice din săptămâna anterioară. Linia era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care au consemnat corecţii de cel mult 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO