Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că bursa va rămâne imună la situaţia politică

Brokerii cred că bursa va rămâne imună la situaţia politică

Foto Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

22.08.2012, 00:07 352

Bursa a crescut uşor, cu 0,35%, într-o piaţă cu lichiditate în revenire uşoară şi în care investitorii nu au reacţionat vizibil la decizia Curţii Constituţionale (CC) potrivit căreia referendumul este valid din punctul de vedere al organizării, fără a se îndeplini însă condiţia de cvorum.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii reduse încă din primele minute, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Astfel, în primele minute indicele general BET-C a scăzut nesemnificativ, cu 0,12%, pentru ca apoi să revină pe creştere foarte uşoară.

Cu puţin înain­te de mijlocul şe­dinţei bursiere, Curtea Consti­tu­ţio­nală a decis că referendumul pen­tru demiterea pre­şedintelui Traian Băsescu este valid din punctul de vedere al organi­zării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum, astfel că Băsescu urmea­ză să-şi reia atri­buţiile de şef al statului.

"Decizia Curţii Constituţionale a trecut parcă neobservată în piaţă, cum de altfel putem spune că tot scandalul politic din ultimele luni pare să nu fi avut vreun efect asupra preţurilor acţiunilor. Chiar dacă piaţa valutară a fost afectată din acest punct de vedere, cursul de schimb având fluctuaţii importante în ultimele săptămâni, bursa pare că a rămas imună, iar această situaţie cred că putem să o punem pe seama in­teresului scăzut al investitorilor locali, dar şi pe lichiditatea redusă", a declarat Mihai Mureşian, direc­torul de tranzacţionare al Inter­capital Invest.

În cazul în care tensiunile politice vor continua, brokerul crede că preţurile acţiunilor ar putea rămâne impasibile la situaţia de pe plan intern, la fel cum a fost şi în ultimele aproape două luni.

"Totuşi, dacă într-un final lu­cru­rile vor intra pe un făgaş nor­mal, iar starea de tensiune se va disipa şi va de­termina creş­terea încrederii in­ves­titorilor străini pentru piaţa noastră, cred că ne putem aştepta la o evoluţie pozitivă, atât în ceea ce priveşte preţurile acţiunilor, cât şi re­venirea rulajelor", a spus Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,38%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,4%.

Acţiunile Oltchim au scăzut cu 4,3%, continuând să înregistreze o volatilitate ridicată. În precedentele trei şedinţe cotaţia a urcat cu 44%, recuperând corecţia de aproape 39% venită după anunţul privind priva­tizarea combinatului.

La mijlocul şedinţei de marţi acţiunile combinatului erau cotate la 0,718 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 45 de operaţiuni, în valoare cumulată de aproape 37.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,8 milioane de lei (4,6 milioane de euro), valoare cu 59% peste rulajul de luni, de doar 13,1 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 11,1 milioane de lei, şi au asigurat 54% din rulajul bursei. Preţul a crescut uşor, cu 0,75%, la 0,535 lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat titluri de 152.000 de lei, valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de luni, de 70.000 de lei.

Titlurile firmei Relee Mediaş (RELE) au consemnat primul rulaj din piaţă, de doar 34.000 de lei, deşi cu acestea a fost realizată doar o operaţiune.

Transferul a fost realizat la 13,9 lei, preţ de cinci ori peste cotaţia precedentă, de 2,75 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-euro­pene erau în creştere cu până la 0,7%, investitorii aşteptând cu op­timism o serie de întâlniri bila­terale între liderii statelor din zona euro, care vor purta discuţii privind criza datoriilor de stat.

De urmărit

  • Acţiunile Artego Târgu-Jiu (ARTE), unde omul de afaceri Cătălin Chelu a cumpărat în ultima perioadă pachete importante de acţiuni prin intermediul Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS). Titlurile Artego au câştigat ieri 1,75% şi au fost cotate la închidere la 4,599 lei/unitate

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) care au scăzut ieri cu 4,3% după mai multe şedinţe de creşteri în urma cărora au câştigat 44% în valoare. Acţiunile companiei au fost foarte volatile după ce conducerea a convocat acţionarii pentru o majorare în valoare de 2 miliarde de lei care ar dilua puternic acţionarii minoritari.

  • Acţiunile SIF care au continuat să se aprecieze, marcând ieri creşteri cuprinse între 1,1% şi 2,5%. Cea mai bună performanţă au avut-o titlurile SIF Transilvania (SIF3) acestea aflându-se în topul rulajelor de ieri, fiind realizate tranzacţii cu aceste acţiuni în valoare de 1,9 milioane de lei.

  • Evoluţia pieţelor externe care au influenţat bursa autohtonă în ultima perioadă. După închiderea şedinţei bursiere de la Bucureşti indicele american S&P 500 urca cu 0,6%. Pieţele europene consemnau de asemenea aprecieri, situate între 0,9% pe indicele german DAX şi 2,3% pe piaţa italiană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO