Burse - Fonduri mutuale

Bursa, de la agonie spre extaz

05.07.2006, 18:44 19

Bursa a inregistrat ieri a cincea sedinta cu cresteri puternice pe o lichiditate ridicata. Rulajul pietei a fost unul record pentru ultima luna, daca exceptam transferurile efectuate din subscrierea actiunilor Transelectrica, valoarea tranzactiilor de pe Bursa depasind ieri 11,8 mil. euro.
Brokerii sunt de parere ca piata va continua pe un trend ascendent, insa amploarea cresterilor va mai scadea, dat fiind ca piata a recuperat destul de mult in ultimele sedinte.
"Cred ca in urmatoarea perioada vom mai avea parte de sedinte cu rulaje ridicate, de peste 10 milioane de euro, dar ma astept ca piata sa se mai tempereze. Cresteri la nivelul a 1% pentru indicii de la Bursa mi se par mai plauzibile in acest moment", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.
"Pe la jumatatea lunii, piata s-ar putea stabiliza, sau poate vin si niste mici corectii, urmand ca lichiditatea sa scada pana la raportarea rezultatelor la sase luni ale companiilor", considera Murgoci.
SIF-urile au fost cele mai cautate de investitori in sedinta de marti, valoarea tranzactiilor derulate cu SIF Oltenia si SIF Moldova ridicandu-se la peste 2,2 mil. euro (7,9 mil. lei) fiecare. Indicele BET-FI a urcat cu peste 4%.
Tranzactii ridicate s-au efectuat si cu actiunile Bancii Transilvania, valoarea acestora ridicandu-se la aproape 2 milioane de euro (7 milioane de lei).
Dupa avantul furtunos al Bursei din ultimele sedinte, in care indicii BET si BET-FI au luat peste 15%, respectiv 20%, unii investitori incep sa fie mai rezervati in asteptari si isi pun problema marcarii profitului.
"Daca in ultimele zile ordinele erau cu preponderenta de cumparare, acum au inceput sa mai apara si ordine la vanzare. Unii investitori au inceput sa mai intrebe daca ar trebui sa vanda, cu toate ca mai este loc de crestere", a precizat Marcel Murgoci.

Titlurile Bancii Transilvania au catigat 6%, pe un rulaj de aproape 2 mil. euro
(7 mil. lei). "Cred ca in cazul actiunilor Bancii Transilvania a existat un cumparator puternic, care are interesul la aceasta banca. Ori sa acumuleze un procent din companie, ori sa preia banca. Nu vad cine ar urca atat de mult cotatia in conditiile in care acestea se afla la un nou maxim dupa ce au rezistat foarte bine pe scaderile mari din ultimele luni", spune Murgoci. Aceste titluri au inchis sedinta la un curs de 1,08 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia au revenit ieri in fruntea clasamentului celor mai tranzactionate actiuni la bursa, cu un rulaj de peste 2,45 mil. euro (8,7 mil. lei), inchizand sedinta cu o apreciere de aproape 5%. "Indicele BET-FI a depasit azi (ieri - n.red.) valoarea de 40.000 de puncte si cred ca pe la 44.000 de puncte cumpararile pe SIF-uri ar trebui sa se mai tempereze", considera Marcel Murgoci. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a realizat la pretul de 2,16 lei/actiune.

Actiunile Prodplast Bucuresti au urcat, pentru a doua oara consecutiv, cu peste 9%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,53 mil. euro (1,9 mil. lei). Ieri a fost ultima zi in care actionarii puteau cumpara actiuni Prodplast pentru a participa la majorarea de capital. Prodplast isi va majora capitalul social cu circa 9,7 mil. euro (35 mil. lei), prin emiterea de actiuni noi, fiecare actionar putand subscrie 3 actiuni noi la pretul de 1 leu/actiune pentru o actiune detinuta.

Titlurile Turbomecanica si-au continuat aprecierea puternica din ultimele sedinte, cursul urcand ieri cu inca 5,5%, pe un rulaj de 0,18 mil. euro (0,64 mil. lei). Brokerii considera ca aceste actiuni sunt inca interesante, cu toate ca pe trendul de scadere din ultimele luni actiunile Turbomecanica s-au apreciat. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,755 lei/actiune, iar pe parcursul sedintei acestea au fost tranzactionate la un maxim de 0,76 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias au sarit ieri cu aproape 12%, acestea aflandu-se insa pe un trend descendent in ultima luna, dupa maximele atinse anul acesta. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de aproape 65.000 de euro (0,23 mil. lei). Compania isi va majora capitalul social prin emiterea a 70 mil. de actiuni cu valoare nominala de 1 leu/actiune, fiecare actionar putand sa subscrie 2,11 actiuni noi la o actiune detinuta. Inchiderea s-a realizat la pretul de 1,45 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO