Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Bucureşti a închis 2015 cu un minus de 1%, prima scădere din ultimii patru ani

Bursa din Bucureşti a închis 2015 cu un minus de 1%,...

Autor: Roxana Pricop

04.01.2016, 00:06 408
Indicele BET, principala referinţă a bursei, a închis anul 2015 cu un minus de 1,1%, marcând astfel cel mai slab an din 2011 în­coace. Nici dividendele plătite de compa­niile din BET nu au adus mare consolare in­ves­ti­torilor care îşi pun acum speranţele într-un 2016 mai bun. Incluzând dividendele plă­tite de cele mai lichide zece companii, ran­damentul total al indicelui BET urcă la 3%.
 
Acţiunile bancare au marcat cele mai mari creşteri din indicele BET: BRD are un plus de 38%, în timp ce Banca Transilvania s-a apreciat cu 45% pe bursă în 2015. Îmbunătăţirea rezultatelor financiare alături de tranzacţia prin care Banca Transilvania a preluat Volksbank România au fost motoarele din spatele aprecierii acţiunilor.
 
La extrema opusă se află acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz. Titlurile Petrom s-au ieftinit cu peste 28% în 2015, trase în jos de rezultatele financiare afectate de prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol la minimele ultimilor şapte ani. În cazul Romgaz, dividendele cu un randament de circa 10% nu au acoperit deprecierea acţiunilor. Scăderea consumului intern de gaze s-a văzut în rezultatele financiare ale companiei, astfel că investitorii au cotat acţiunile Romgaz la un preţ mai mic cu 23% decât cel afişat la începutul anului 2015. Evoluţiile slabe ale acestor companii au contribuit la scăderile înre­gistrate pe acţiunile Fondului Pro­prie­tatea. Acestea s-au depreciat în 2015 cu 9,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO