Burse - Fonduri mutuale

Cât de mici sunt cele mai mici fonduri mutuale?

Cât de mici sunt cele mai mici fonduri mutuale?

Autor: Roxana Pricop

04.01.2014, 12:51 600

Cele mai mici cinci fonduri mutuale de pe piaţa locală administrează economii în valoare cumulată de 1,63 milioane de lei, de şase mii de ori mai mici decât averea aflată în administrarea celor mai mari cinci fonduri mutuale.

Motivele pentru care aceste fonduri au active mici sunt fie pentru că nu au randamente fie că administratorii acestor fonduri nu au o reţea puternică de distribuţie iar investitorii au cam uitat de ele. Cel mai mic fond mutual este Certinvest Short cu active de 51.000 lei de la zece investitori. Fondul are o strategie de investiţii prin care mizează pe scăderea burselor, puţin inspirată în acest an, astfel că pierdut aproape 20% din valoare în 2013. După ce în 2012 aceeaşi strategie i-a adus un minus de 60%. Al doilea cel mai mic fond este iFond Acţiuni cu active de 111.000 lei de la 7 investitori. Fondul a marcat un randament de 14% în acest an. Pe locul al treilea urmează fondul Certinvest Next Generation cu active de 152.000 de lei la 14 de investitori.

Administrarea de fonduri mutuale este un business scalar, altfel spus un fond de 100 milioane de lei nu necesită neapărat cheltuieli mai mari şi o echipă mai numeroasă de manageri decât un fond de un milion de lei. Drept dovadă că pentru societatea de administrare Erste Asset Management care administrează active de 5,5 miliarde de lei lucrează 18 persoane. Astfel că pentru a fi eficient şi profitabil, un manager trebuie să administreze un fond cu active cât mai mari. Fondurile cu active mici sunt costisitoare pentru că de mutle ori profitul înregistrat nu acoperă cheltuielile de investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO