Burse - Fonduri mutuale

Ce spun austriecii de la Euro Invest la revenirea pe Bursă: Anul trecut a fost minimul. Vrem să prindem creşterea

Ce spun austriecii de la Euro Invest la revenirea pe Bursă: Anul trecut a fost minimul. Vrem să prindem creşterea

Günter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

09.05.2011, 20:48 1051

Reprezentanţii băncii austriece de investiţii Euro Invest Bankconsideră că Bursa de la Bucureşti şi-a atins anul trecut minimuldin punctul de vedere al valorii tranzacţiilor şi mizează pe ocreştere puternică.

Ei au revenit în acest an pe piaţa de capital locală prinachiziţia firmei de brokeraj Transilvania Capital, după ce ieşiserăîn 2006, când au vândut firma de brokeraj Euro Invest Vision cătregrecii de la Fortius. Euro Invest Vision (care iniţial s-a numitAustro Rom) este una dintre cele mai vechi firme de brokeraj localeşi a fost condusă de Valentin Ionescu, actualul director general alBursei de Valori Bucureşti (BVB). Ionescu a mai lucrat în ultimiiani şi pentru Euro Invest Bank din Austria.

"Uitându-mă în urmă pot spune că a fost o decizie bună să vindemfirma din România în 2006, deoarece apoi s-a văzut ce s-a întâmplatcu rulajele pe bursă. Astfel, nu am fost în piaţă în perioadelegrele. Credem că ceea ce am văzut anul trecut a fost partea dejos", a declarat Günter Woinar, directorul general al Euro InvestBank.

El motivează decizia de achiziţie a unei firme de brokerajlocale prin potenţialul ridicat al pieţei româneşti.

"Piaţa românească de capital este foarte mică pentru moment,însă eu lucrez în pieţe de capital de aproape 28 de ani şi îmiamintesc timpurile când bursa din Austria era cam de aceeaşimărime. Credem că piaţa va deveni mult mai mare în câţiva ani. Şidacă vrei să iei parte la joc trebuie să te mişti din timp", aexplicat Woinar.

Unii brokeri de pe piaţa locală au fost surprinşi de mutareaaustriecilor, care ar fi putut să-şi reia operaţiunile la BVB înbaza paşaportului european, fără a avea o subsidiară locală, la felcum operează cehii de la Wood&Company.

Euro Invest Bank Viena a primit aprobarea CNVM pentru a prelua99% din acţiunile firmei de brokeraj Transilvania Capital dinMiercurea Ciuc.

"În primăvara anului trecut am început să monitorizăm piaţa (dinRomânia - n.r.) pentru a cumpăra o companie de brokeraj. Amselectat trei companii pentru runda finală. Cu Transilvania Capitalam început discuţii directe şi la final am stabilit să o cumpărăm.Nu am discutat direct cu celelalte companii", a declarat Woinar

El nu a precizat valoarea tranzacţiei prin care banca deinvestiţii va prelua firma din Miercurea Ciuc. Potrivit unor surseapropiate tranzacţiei, suma ar fi de sub un milion de euro.

Surse de pe piaţa de capital spun că valoarea tranzacţiei arputea fi cu circa 150.000 de euro mai mare decât valoareapachetului de acţiuni pe care firma de brokeraj l-ar mai fi deţinutla BVB. La finele lui 2009, Transilvania Capital deţinea 1,55% dinacţiunile BVB, însă după listarea acestora nu mai există raportăriprivind această deţinere. La preţurile actuale, acel pachet deacţiuni ar fi fost evaluat la 1,16 mil. euro.

Potrivit registrului CNVM, firma are un capital social de577.000 de lei (140.000 de euro) şi era deţinută de nouă persoanefizice. Cei mai mari erau doi membri în Consiliul de Administraţie,Janos Ilyes şi Laszlo-Csaba Lukacs, fiecare cu câte 20% din titlurişi Bogdan Alin Ceucă, directorul sucursalei din Bucureşti, tot cu20%. În acţionariat afla şi directorul general Liviu NicolaeŢibichi, cu o participaţie de 7,5%. Ei au înfiinţat firma în 2003,ca urmare a achiziţionării pachetului de acţiuni de la firma DEPFASecurities, care urma să se închidă, de la grupul financiargermano-irlandez DEPFA.

Transilvania Capital este una dintre firmele de brokeraj detalie mică de pe Bursă, ocupând locul 33 (din 64) după primelepatru luni din 2011, cu tranzacţii intermediate în valoare de 29,5mil. lei (7 mil. euro). În 2010, Transilvania Capital a intermediattransferuri de 61 mil. lei (14,3 mil. euro). Austriecii au în planînsă capitalizarea firmei şi dezvoltarea operaţiunilor.

"Vrem să majorăm capitalul Transilvania Capital, astfel încât săavem o licenţă mai mare pentru a tranzacţiona pe contul firmei şi,totodată, să oferim servicii clienţilor instituţionali", a mai spusWoinar.

Euro Invest Bank a fost înfiinţată în 1989 ca broker independentpe bursa de la Viena, iar în 1997 a primit licenţă de bancă. Bancaeste controlată de Gabriela Wanovits, care a primit acceptul CNVMpentru a prelua indirect pachetul majoritar al TransilvaniaCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO