Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare ofertă de vânzare din istoria bursei pentru o companie privată. Băncile au forţat prin împrumuturi suprasubscrierea acţiunilor Digi

Cea mai mare ofertă de vânzare din istoria bursei...

Autor: Liviu Popescu

11.05.2017, 00:08 1928

♦ Valoarea subscrierilor pe retail se ridică la 4,3 mld. lei (1 mld. euro), bani care au venit mai mult din împrumuturile date de bănci ♦ Sunt şi bănci care au dat sume de 10 ori mai mari decât cele din conturi ♦ La 100 de acţiuni, un investitor mic va primi doar trei acţiuni, dacă nu vor fi alocări suplimentare.

Miercuri la ora 17:00 s-a încheiat cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private din istoria Bursei de Valori de la Bucureşti, valoarea totală a subscrierilor de acţiuni Digi pe tranşa de retail fiind de 4,3 miliarde de lei (1 mld. euro), bani care au venit în bună parte de la sindicatul bancar de intermediere, dar şi de la alte bănci din piaţă.

Cel mai mare ordin introdus a venit vineri seară fiind de 1,8 milioane de acţiuni, echivalentul a 100 mil. lei (23 mil. euro). Miercuri seară la ora 19:20 încă fuseseră publicate rezultatele ofertei pentru investitorii instituţionali acolo unde s-au pus la bătaie 18,5 milioane de acţiuni.

BRD, una dintre cele trei bănci intermediare, a dat vineri startul acordării către clienţii premium de scrisori de garanţie pentru subscrierea de acţiuni Digi, fiind urmată ulterior de restul consorţiului, ba chiar şi de alte bănci din piaţă, ceea ce a dus la inflatarea subscrierilor. Ieri tranşa de retail negarantată a închis cu aproape 75 de milioane de acţiuni subscrise din cele 2,7 milioane cât erau alocate pe această tranşă. De aici, rezultă o suprasubscriere de 27,48 ori.

Practic, pentru fiecare 100 de acţiuni subscrise de retail pe piaţa POFS (cu alocare pro-rata), investitorii de retail vor obţine trei acţiuni (rotunjirea se face în jos). Asta dacă nu se vor face alocări suplimentare dinspre instituţionali.

Analiştii vorbesc de faptul că Digi a stabilit un record pentru bursa românească în materie de suprasubscriere. “Trebuie ţinut cont totuşi şi de faptul că probabil numărul de subscrieri cu leverage a fost mai mare faţă de ofertele din trecut”, spune analistul Ronnie Khreis de la Intercapital.

Euforia subscrierilor nu a fost afectată de dosarul Dragomir/RCS&RDS de la DNA în care sunt implicaţi în calitate de suspecţi doi directori ai companiei, plus fostul director general. Mai mult decât atât, compania în sine RCS&RDS are calitatea de suspect în acest dosar. Compania a avertizat investitorii asupra acestei situaţii, dar retragerile pe tranşa de retail au fost nesemnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO