Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt actorii celui de-al doilea scandal de manipulare a Bursei din ultimul an

Autor: Andrei Chirileasa

12.01.2011, 23:30 57

Acuzaţiile de manipulare apreţului acţiunilor ACI Bistriţa (ACIS), care li se aduc lui RareşNilaş, directorul general al BT Securities, şi lui Gicu Gânscă, unpartener de afaceri al lui Horia Ciorcilă, reprezintă al doileascandal din ultimul an care implică persoane angajate sau apropiateBăncii Transilvania (TLV), după ce Horia Ciorcilă şi ClaudiuSilaghi, ambii membri în conducerea băncii, au fost puşi subacuzare anul trecut pentru că ar fi manipulat piaţa de capital şiar fi folosit informaţii confidenţiale în realizarea unortranzacţii cu titlurile TLV la finele lui 2009, înainte ca Bank ofCyprus să preia 9,6% din capitalul băncii.

În cazul tranzacţiilor cu ACIBistriţa, deşi se vorbeşte despre manipularea preţului acţiunilorşi despre o înţelegere între vânzător şi cumpărător anterioarărealizării tranzacţiei pe Bursă, vânzătorul, fostul directorgeneral al companiei, nu apare pe lista acuzaţilor.

ACI Bistriţa este o companie cuactivităţi în sectorul construcţiilor, care a avut în 2009 afaceride 14,5 mil. lei (3,4 mil. euro) şi un profit net de 85.000 de lei(20.000 de euro). La preţul de 0,1 lei/acţiune la care s-a realizattranzacţia incriminată din 2007, compania era evaluată la 3,66 mil.lei (circa 1 mil. euro), iar în prezent capitalizarea este de 22mil. lei (5,16 mil. euro).

Gicu Gânscă se numără printre ceimai puternici antreprenori clujeni din sectorul construcţiilor. Eldeţine 40% din firma de construcţii ACI Cluj, unde este asociat cuHoria Ciorcilă, Dorel Goia (deţinătorul a 30% din Teraplast) şiIoan Aşchilean, un alt investitor puternic.

Gânscă şi Aşchilean sunt asociaţişi în Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii (TIM) din Cluj,care deţine pachetul majoritar de acţiuni al ACI Bistriţa. ACI Clujşi TIM au avut anul trecut afaceri cumulate de 52 mil. euro,potrivit datelor de la Registrul Comerţului, cele două companiiavând împreună peste 1.000 de angajaţi.

ACI Cluj a câştigat, printrealtele, contractul de reabilitate a Stadionului Municipal "IonMoina" Cluj-Napoca.

Conform Topului Forbes 500miliardari români, ediţia 2010, Gânscă are o avere de 15-16milioane de euro, din construcţii şi imobiliare.

BT Securities, firma de brokeraja Băncii Transilvania, a fost anul trecut a doua firmă de brokerajde pe Bursă, cu tranzacţii intermediate de peste 210 mil. euro.Rareş Nilaş, care conduce BT Securities de peste opt ani, este unuldintre cei mai cunoscuţi brokeri de pe Bursă. El a fost şi membruîn Consiliile de Administraţie ale Bursei de la Bucureşti (BVB) şiDepozitarului Central în perioada 2006-2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO