Burse - Fonduri mutuale

CNVM dă liber la împrumuturile de acţiuni. Cum funcţionează acestea şi cine are de câştigat?

CNVM dă liber la împrumuturile de acţiuni. Cum...

Autor: Stefan Musgociu

02.06.2012, 13:02 1947

Brokerii pot împrumuta acţiuni de la fondurile de investiţii, în limita a 10% din activul acestora, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, potrivit unei dispuneri de măsuri emisă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

De regulă, investitorii împrumută acţiuni în momentele în care piaţa scade şi le vând estimând că ulterior le vor cumpăra la un preţ mai mic şi astfel vor obţine un câştig din diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie.

Împrumutul de acţiuni va putea fi garantat de intermediari cu numerar, acţiuni din componenţa indicelui BET şi BET-FI şi obligaţiuni de stat cu scadenţă mai mare de un an şi listate la bursă, potrivit dispunerii CNVM.

Garanţia va depăşi cu cel puţin 20% valoarea acţiunilor împrumutate.

Prevederile dispunerii de măsuri sunt aplicabile şi fondurilor închise cu condiţia respectării de către acestea a prevederilor autorităţii pieţei de capital referitoare la administrarea riscului. Astfel, şi SIF-urile ar putea acorda împrumuturi de acţiuni.

Fondul nu va putea reinvesti garanţiile financiare obţinute în urma acestor împrumuturi, iar contractul de garanţie financiară se încheie fără transfer de proprietate. Garanţia va fi reflectată în activul fondului doar în momentul executării acesteia.

Veniturile obţinute din împrumuturile de acţiuni vor trebui evidenţiate eşalonat în activul fondului, în mod asemănător reflectării unei dobânzi la depozit, în cadrul unei rubrici distincte "venituri obţinute din operaţiunea de împrumut de valori mobiliare", se arată în dispunerea de măsuri.

Totodată, activul total trebuie diminuat cu valoarea titlurilor împrumutate. În cadrul unei noi rubrici, "valori mobiliare acordate ca împrumut în curs de decontare", din cadrul activului fondului va fi
evidenţiată aceeaşi cantitate de titluri împrumutate.

Administratorii fondului sunt oblugaţi să publice pe site-ul propriu şi să transmită CNVM o informare referitoare la fiecare operaţiune de împrumut de valori mobiliare, în termen de două zile de la data încheierii actului adiţional la contractul standard.

Fondurile care vor să ofere împrumut de acţiuni vor trebui să prevadă aceste operaţiuni în prospectul de emisiune şi să menţioneze scopul împrumutului, condiţiile şi limitele, o descriere a riscurilor aferente operaţiunilor de împrumut, precum şi faptul că aceste riscuri sunt luate în considerare în mod corespunzător în sistemul de administrare a riscurilor.

La acordarea împrumuturilor, administratorul fondului trebuie să ia în calcul cea mai avantajoasă ofertă în funcţie de preţ, rating sau risc, potrivit CNVM.

Proiectul dispunerii de măsuri a fost publicat de CNVM în a doua parte a lunii aprilie şi Comisia a primit propuneri şi observaţii de la Asociaţia Brokerilor, casa de brokeraj Tradeville, Depozitarul Central şi SIF Moldova.

La finele lunii aprilie, fondurile deschise de investiţii aveau active de 7,619 miliarde lei (1,733 miliarde euro), cu 12,4% mai mari decât la finele anului, însă aproape toate subscrierile nete au continuat să fie înregistrate de fondurile monetare şi cele de obligaţiuni. În acelaşi timp, activele nete deţinute de cele 21 de fonduri închise însumau 70,2 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO