Burse - Fonduri mutuale

Cresterea pretului actiunilor Erste a indemnat salariatii BCR sa le scoata la vanzare

Cresterea pretului actiunilor Erste a indemnat salariatii BCR sa le scoata la vanzare

Peste 6.500 de actuali si fosti angajati ai BCR detin circa 1% din actiunile Erste

09.05.2008, 19:50 29

Vanzarile nete pe Erste au fost luna trecuta de 9,46 mil. lei (2,6 mil. euro), fata de cumparari nete cumulate de peste 3 mil. euro in februarie si martie. Potrivit brokerilor, la baza cresterii vanzarilor a stat cresterea actiunilor Erste, care a determinat mai multi salariati ai grupului BCR sa-si valorifice actiunile. Titlurile bancii austriece au castigat aproape 30% in ultimele doua luni.
In aceste conditii, salariatii BCR isi pot valorifica actiunile cu un castig de 20 de ori mai mare fata de pretul pe care l-au platit pentru achizitia actiunilor BCR.
Potrivit reprezentantilor Erste, peste 6.500 de actuali si fosti angajati ai BCR detin actiuni Erste, participatiile lor cumuland peste 1% din capitalul bancii.
Situatia tranzactiilor realizate cu actiunile Erste se regaseste in statistica investitiilor realizate prin intermediul conturilor agregate la Bursa, in prezent titlurile bancii austriece fiind singurele care se tranzactioneaza prin aceste conturi.
"Conturile agregate cuprind deocamdata doar tranzactiile realizate cu actiuni Erste. Soldul negativ din aprilie se datoreaza probabil angajatilor BCR care au vandut mai mult, in conditiile in care pretul actiunilor a crescut", a declarat pentru ZF Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading din cadrul BCR.
BCR este unul dintre market-makerii pe actiunile Erste, alaturi de KBC Securities si Wood&Co. Rolul market-makerilor este de a asigura contrapartida pentru investitorii care vor sa cumpere sau sa vanda actiuni Erste.
Salariatii BCR care si-au schimbat actiunile detinute in cadrul bancii romanesti pentru actiuni Erste la sfarsitul lui 2006 nu au putut sa-si vanda actiunile pana in decembrie 2006.
Trecerea perioadei de blocaj si listarea actiunilor la BVB in februarie nu a determinat insa vanzari masive din partea acestora, in conditiile in care titlurile Erste au scazut puternic la inceputul anului, atingand in februarie cele mai scazute niveluri din ultimii doi ani.
La sfarsitul lui 2006, Erste le-a oferit salariatilor BCR posibilitatea sa-si schimbe actiunile detinute in titluri ale grupului austriac, la un raport de sase la unu, corespunzator unui pret de 45,9 euro pentru o actiune Erste, in conditiile in care pretul actiunilor pe Bursa era de peste 55 de euro. Afacerea i-a atras pe multi salariati, care au optat pentru acest schimb, care prevedea insa ca nu au voie sa-si vanda actiunile astfel primite timp de un an. Pe de alta parte, cei care au optat pentru cash au primit 6,5 euro pentru o actiune BCR, deci 39 de euro in locul unei actiuni Erste.
La mijlocul lunii februarie, cand titlurile Erste au intrat la tranzactionare pe BVB, acestea erau cotate la mai putin de 140 lei/ actiune (35 de euro), sub pretul pe care salariatii l-ar fi primit in 2006 pentru actiunile detinute la BCR.
De atunci insa pretul a urcat cu circa 30%, atingand la inceputul saptamanii un maxim de 176 lei/ actiune (48 de euro), pret mult mai atractiv pentru salariati.
SIF Muntenia (SIF4) a profitat si ea de cresterea actiunilor Erste si a vandut la inceputul saptamanii un pachet de 33.300 de actiuni la pretul de 174 de lei, dupa ce le cumparase in februarie la un pret mediu de sub 140 de lei. SIF Muntenia a castigat astfel peste 1,1 mil. lei (300.000 de euro).
Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Erste a fost ieri pe Bursa de 173,2 lei, capitalizarea bancii ridicandu-se la 14,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO