Burse - Fonduri mutuale

Dividendele au propulsat SIF Transilvania în topul preferinţelor investitorilor

Dividendele au propulsat SIF Transilvania în topul preferinţelor investitorilor

Autor: Stefan Musgociu

26.02.2013, 00:07 1930

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,3% (indicele BET-C), într-o piaţă unde investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3), care au asigurat aproape trei sferturi din lichiditate.

"Investitorii locali au început să intre într-o perioadă de conservare, iar acum se mai fac doar ultimele mişcări înainte de datele de înregistrare pentru dividende. Pe măsură ce încep anunţurile propunerilor de dividend, investitorii încep să se uite către acţiunile cu un randament mai ridicat al dividendelor sau marchează din profiturile înregistrate datorită creşterilor importante ale acţiunilor respective şi care acum nu mai au perspective favorabile. În aceste condiţii, nu este de mirare că în şedinţa de luni, SIF Transilvania a fost una dintre cele mai lichide acţiuni, după ce vineri conducerea societăţii a convocat AGA şi a anunţat propunerea pentru dividendul aferent anului anterior", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Acţiunile SIF Transilvania au fost vizate de investitori încă din primele minute, după ce societatea a anunţat vineri seară că propune acţionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, uşor peste cel acordat anul trecut. Acţionarii ar urma să încaseze, astfel, 90% din profitul record înregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 mil. lei (47,6 mil. euro). Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni SIF Transilvania de 9,1 mil. lei, din care un deal de 5 mil. lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 0,612 lei, cu 15% sub nivelul de vineri.

Totuşi, pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au încheiat ziua în creştere cu 1,18%, la 0,7285 lei. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut este de 24%.

Investitorii au fost mai activi şi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, cu aceste titluri fiind realizate transferuri de 9,8 mil. lei, din care un deal de 1,4 mil. lei. Tranzacţia negociată a fost operată la un preţ cu 0,69% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,69%, la 0,585 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al FP, a crescut cu 0,51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO