Burse - Fonduri mutuale

Doar cinci acţiuni pe plus în ultimii doi ani

Doar cinci acţiuni pe plus în ultimii doi ani

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2010, 23:54 30

Majoritatea acţiunilor listate pe Bursa de la Bucureşti setranzacţionează încă sub preţurile din 12 septembrie 2008, înaintede prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, iarinvestitorii nu au încă suficientă încredere în revenirea economicăpentru a le urca din nou peste aceste niveluri.

Chiar dacă acţiunile lichide s-au apropiat pentru scrut timp denivelurile anterioare episodului Lehman Brothers (în luna aprilie),au urmat corecţii semnificative şi o stabilizare a preţurilor pe unpalier mai jos de preţ, semn că atât la nivel mondial, cât mai alespe plan local ieşirea din criză nu este încă certă. Acţiunilecompaniilor financiare, precum SIF-urile şi băncile, mai au nevoiede creşteri cuprinse între 20% şi 50%, pentru a reveni lanivelurile din 12 septembrie 2008. În cazul acţiunilor dinindustrie, construcţii sau turism, sunt necesare însă creşteri depeste 50%.

Cel mai bine au evoluat în ultimii doi ani acţiunile companiilorenergetice, precum Petrom sau Transelectrica, aflate acum la doar15% de nivelul anterior prăbuşirii.

Doar cinci acţiuni dintre cele lichide au avut creşteri înultimii doi ani: SCD şi RRC - datorită ofertelor de preluare, întimp ce la Transgaz revenirea a fost susţinută de rezultatelefinanciare pozitive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO