Burse - Fonduri mutuale

Două decenii de BET: indicele a „supravieţuit“ în furtunile a două crize şi a crescut de opt ori

Două decenii de BET: indicele a „supravieţuit“ în...

Autor: Liviu Popescu

20.09.2017, 00:07 579

Indicele BET, reprezentativ pentru Bursa de la Bucureşti, a împlinit ieri două decenii de existenţă, perioadă de timp în care a trecut prin două crize financiare, structura sa a fost schimbată din temelii, iar multe companii din componenţa iniţială au dispărut de la BVB.

Indicele BET şi-a început istoria pe 19 septembrie 1997 de la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii şi o capita­li­zare de 443 mil. lei, potrivit BVB. Printre companiile din com­ponenţa iniţială se numărau Arctic, cel mai mare pro­du­cător de frigidere din Europa de Est, delistat de la BVB în 2003, Dacia sau Azomureş Târgu-Mureş, ambele delistate. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET.

În prezent, indicele principal se află la 8.000 de puncte şi include 13 companii cu o valoare de piaţă de peste 35 mld. lei.

Lansarea indicelui BET la finele anului 1997 nu a venit într-un context de piaţă ideal, în condiţiile în care criza datoriilor din Rusia i-a speriat pe investitorii străini care deţineau acţiuni în Europa de Est. La doar un an de la lansare, indicele scădea sub valoarea de 300 de puncte, adică minus 70% din valoare în decurs de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO