Finanţe personale

Două decenii de BET: indicele a „supravieţuit“ în furtunile a două crize şi a crescut de opt ori

20 sep 2017 Autor: Liviu Popescu

Indicele BET, reprezentativ pentru Bursa de la Bucureşti, a împlinit ieri două decenii de existenţă, perioadă de timp în care a trecut prin două crize financiare, structura sa a fost schimbată din temelii, iar multe companii din componenţa iniţială au dispărut de la BVB.

Indicele BET şi-a început istoria pe 19 septembrie 1997 de la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii şi o capita­li­zare de 443 mil. lei, potrivit BVB. Printre companiile din com­ponenţa iniţială se numărau Arctic, cel mai mare pro­du­cător de frigidere din Europa de Est, delistat de la BVB în 2003, Dacia sau Azomureş Târgu-Mureş, ambele delistate. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET.

În prezent, indicele principal se află la 8.000 de puncte şi include 13 companii cu o valoare de piaţă de peste 35 mld. lei.

Lansarea indicelui BET la finele anului 1997 nu a venit într-un context de piaţă ideal, în condiţiile în care criza datoriilor din Rusia i-a speriat pe investitorii străini care deţineau acţiuni în Europa de Est. La doar un an de la lansare, indicele scădea sub valoarea de 300 de puncte, adică minus 70% din valoare în decurs de un an.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2017

 

Cuvinte cheie:
Finante personale
, BET
, indice bursier
, bursa
, bvb
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide