Burse - Fonduri mutuale

Dow Jones scade cu 0,8% în ziua în care Trump anunţă amânarea taxelor vamale cu o lună

Donald Trump, preşedintele SUA,  a anunţat că va amâna taxele vamale la oţel şi aluminiu, plănuite iniţial pentru 1 mai, cu o lună, în ceea ce devine una dintre cele mai importante desfăşurări de evenimente de pe scena economică globală, dată fiind încărcătura acestor ramificaţii în întreaga arhitectură a comerţului global.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că va amâna taxele vamale la oţel şi aluminiu, plănuite iniţial pentru 1 mai, cu o lună, în ceea ce devine una dintre cele mai importante desfăşurări de evenimente de pe scena economică globală, dată fiind încărcătura acestor ramificaţii în întreaga arhitectură a comerţului global.

Autor: Dan Grigore Ivan

02.05.2018, 00:04 211

Piaţa americană de capital a deschis ziua de tranzacţionare de ieri în teritoriul negativ, după ce indicele Dow Jones a afişat o scădere de aproape 1%.

Administraţia americană a anunţat că va amâna taxele vamale la oţel şi alu­mi­niu, plănuite iniţial pentru 1 mai, cu o lună, în ceea ce devine una dintre cele mai importante desfăşurări de eve­ni­men­­te de pe scena economică glo­bală, da­tă fiind încărcătura acestor ramificaţii în întreaga arhitectură a co­merţului global.

Bursele lumii au fost puternic influenţate până acum de schimbul de replici şi câteodată de sentimentul de impredictibilitate care defineşte în acest moment subiectul.

Pe lângă subiectul schimburilor comerciale, unul de altfel la care ar fi trebuit să se aştepte comunitatea investiţională încă de la alegera lui Trump, dată fiind agenda sa direct exprimată pe această problematică, marile marile pieţe de capital au fost lovite din nou săptămâna trecută de fricile privind apropierea unui scenariu inflaţionist, după ce dobânda pentru T-bill-urile pe 10 ani a trecut de 3%, ceea ce se poate traduce şi într-o eventuală înăsprire a creditării peste Ocean şi implicit o afectare a stimulării creşterii econo­mice americane.  Feno­menul de contagiune a fost instant. Pieţele de capital europene şi asiatice au fost şi ele acaprate de aceleaşi îngrijorări şi au atins scăderi şi de până la 2%.

Marile burse sunt în plin proces de publicare a rezultatelor financiare, iar chiar dacă până acum majoritatea au reuşit să bată es­ti­mările ana­liş­tilor, pe scena ame­ri­cană cel puţin, apre­cierile puter­nice sunt jenate tocmai de acest sce­nariu nepre­vi­zibil. 

Acest în­ceput de an a adus până acum cele mai dure şi vio­lente scăderi du­pă crahul din 2007-2009, pe tema anxietăţii generate de eventuale miş­cări bruşte ale băncii centrale americane în cazul unei creşteri semnificative a inflaţiei, a impunerii de noi taxe vamale, 25% la oţel şi 10% la aluminiu, din partea Statelor Unite şi a unui risc privind alunecarea într-o spirală a protecţionismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO