Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investiţii şi băncile încep revoluţia la Bursă

Fondurile de investiţii şi băncile încep revoluţia la Bursă

Autor: Roxana Pricop

13.04.2011, 23:55 102

Cu două săptămâni înaintea Adu­nării Generale din 29 aprilie ungrup de acţionari a înaintat Bursei propunerea de înjumătăţire acapitalului social, de la 76,7 mil. lei la 38,3 mil. lei, prinreducerea valorii nominale de la 10 la 5 lei şi distribuirea sumeirezultate către acţionari sub formă de dividende extraordinare. Lafinele anului trecut BVB dispunea de lichidităţi de 63,3 mil. lei,astfel că suma rezultată din reducerea capitalului social arreprezenta mai mult de jumătate din lichidităţile operatoruluibursier.

Potrivit unor surse din piaţă, printre semnatarii propuneriise numără fondurile de investiţii administrate de FranklinTempleton şi cele ale companiei austriece Erste Sparinvest, cei maimari acţionari instituţionali ai BVB.

Greg Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton şi managerulde portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), candidează pentru unloc în CA al BVB după demisia lui Daniel Ţepeş. Oficialii FranklinTempleton nu au dorit să comenteze pe această temă.

Fondurile ar mai putea propune conducerii Bursei şi includereape ordinea de zi a AGA a unei propuneri privind alegereaadministratorilor în baza votului cumulativ. Azi, 14 aprilie, esteultima zi până la care pot fi depuse completări la ordinea zi deAGA.

"De la momentul în care Bursa a făcut acest excedent delichidităţi s-a pus problema distribuirii banilor către acţionarişi reducerii capitalului social. Personal, cred că aceastăpropunere are şanse să treacă de această dată", a spus CostelCeocea, preşedintele SIF Moldova. Societatea este acţionar cu peste4% din BVB.

Ultima dată când s-a ridicat problema reducerii capitaluluisocial a fost în noiembrie anul trecut, când Daniel Ţepeş, peatunci cel mai mare acţionar al BVB, şi Asociaţia Brokerilor,condusă de Dan Paul, ar fi trimis o cerere formală ConsiliuluiBursei. Ulterior, această cerere a fost retrasă. De asemenea, înAGA Bursei din septembrie 2010 societăţile de brokeraj, atunciprincipalii acţionari ai Bursei, au respins prin neprezentarepropunerea managementului de a splita valoarea nominală aacţiunilor de la 10 lei la 1 leu.

"Structura acţionariatului Bursei s-a schimbat. Brokeriişi-au vândut acţiunile către fonduri de investiţii care văd altfellucrurile. Nu exclud ca noii acţionari intraţi la BVB să ceară noialegeri pentru conducerea Bursei", a spus Valerian Ionescu,directorul departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital alBCR.

Suma de 9 milioane de euro reprezintă mai mult de jumătate dinlichidităţile de care dispune Bursa de Valori Bucureşti.Lichidită­ţile au crescut puternic în anul de vârf 2007, când bursaa făcut un profit record de 29 mil. lei. Profitul din 2007 a fostcapitalizat, în timp ce câştigurile din 2008 şi 2009, care au fostmult mai mici, au fost distribuite sub formă dividende cătreacţionari. O destinaţie a acestor lichidităţi, proiect care însă nus-a concretizat, ar fi fost mutarea grupului BVB într-un sediunou.

"Propunerea de distribuire a lichidităţilor este mai veche şiface referire la faptul că Bursa ar trăi din dobânzile obţinute dinplasarea lichidităţilor, asemeni unui fond de investiţii, fără aconcretiza proiecte de dezvoltare", a explicat Ionescu.

Ideea este susţinută şi de unele firme de brokeraj locale, caremai deţin în prezent acţiuni la Bursă şi care nu sunt de acord caoperatorul de piaţă să stea cu banii la bancă, în timp cemajoritatea brokerilor suferă încă din cauza volumului redus detranzacţii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO