Burse - Fonduri mutuale

Foştii proprietari de la Fondul Proprietatea nu au fost niciodată mai dezamăgiţi. Acţiunile au atins pe bursă un nou minim

Foştii proprietari de la Fondul Proprietatea nu au fost niciodată mai dezamăgiţi. Acţiunile au atins pe bursă un nou minim

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar

28.11.2011, 17:07 1867

Seria neagră de la Fondului Proprietatea (FP) a continuat pe bursă astăzi când titlurile fondului au pierdut 3% şi au închis ziua la cel mai mic nivel din acest an, de 0,4151 lei/unitate.

Scăderea de astăzi a venit în ciuda unor creşteri puternice pe bursele europene, care avansau la un moment dat cu circa 4%.

În ultima săptămână titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 7,7% din valoare, pe fondul unor corecţii generale ale bursei de la Bucureşti.

Totodată, de la listarea lor pe bursă din 25 ianuarie, aceste acţiuni au pierdut 36% din valoare şi se tranzacţionează în prezent la un discount de aproape 60% faţă de valoarea nominală şi ceva mai mare faţă de valoarea activelor nete ale Fondului.

Statul a despăgubit foştii proprietari deposedaţi de regimul comunist prin vânzarea de acţiuni la Fondului Proprietatea. Foştii proprietari au aşteptat ani în şir listarea fondului pentru a-şi valorifica acţiunile iar când acesta s-a listat în sfârşit anul acesta pe bursă evoluţia acţiunilor Fondului a fost una dezamăgitoare pentru ei.

De preţul scăzut al titlurilor FP au beneficiat însă fondurile străine, care au ajuns să controleze recent circa 40% din fond.

Pe piaţă s-a mai realizat astăzi un transfer special (n.red. deal) în valoare de 35,3 mil. lei (8,1 mil. euro) la un preţ de 0,4205 lei/unitate. Transferul a vizat 84 mil. de titluri, respectiv 0,6% din capitalul FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO