Burse - Fonduri mutuale

Guvernul predică peste tot privatizarea, dar prin Ministerul Economiei a votat împotriva listării Hidroelectrica la Bursă, cerută de Fondul Proprietatea

Guvernul nu se grăbeşte cu privatizările: Ministerul Economiei a votat împotriva listării Hidroelectrica, cerută de Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

27.09.2011, 18:42 589

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie electrică Hidroelectrica, a votat împotriva propunerii de listare la bursă a acţiunilor companiei fcută de Fondul Proprietatea (FP), potrivit unui raport transmis bursei de FP.

Reprezentanţii statului şi-au motivat votul prin ordonanţa Guvernului de înfiinţare a companiilor Electra şi Hidroenergetica, care ar fi urmat să preia active ale Hidroelectrica, dar şi prin litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată prin care Fondul Proprietatea a atacat acea ordonanţă.

Ministerul Economiei a mai arătat că "Hidroelectrica deţine o poziţie strategică în economie; prin urmare, o strategie de privatizare va trebui aprobată de către Guvernul României".

Guvernul român s-a angajat prin scrisoarea de intenţie încheiată cu FMI să listeze la bursă pachete de acţiuni la companii din sectorul energetic precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz. Deocamdată, însă, reprezentanţii statului au cerut Consiliului de Administraţie elaborarea unei evaluări şi întocmirea unui studiu de oportunitate în privinţa listării Hidroelectrica, pe care să le prezinte acţionarilor societăţii.

"Listarea Hidroelectrica va fi introdusă pe agenda următoarei adunări generale extraordinare a acţionarilor, imediat ce Guvernul României va aproba strategia de privatizare", se mai precizează în raportul publicat de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica este unul dintre cele mai importante active din portofoliul fondului, alături de Petrom. FP deţine 20% din acţiunile producătorului de energie. Listarea Hidroelectrica este cerută insistent de Franklin Templeton, administratorul FP, deoarece ar determina o mai bună evaluare a portofoliului fondului, respectiv o scădere a discountului la care se tranzacţionează titurile FP pe bursă. În plus, listarea ar creşte transparenţa companiei şi ar putea contribui şi la creşterea eficienţei, în condiţiile în care contractele şi rezultatele financiare ar fi mult mai atent analizate de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO