Burse - Fonduri mutuale

În ce ţin fondurile de pensii private averea de 1,1 miliarde de euro a salariaţilor români?

În ce ţin fondurile de pensii private averea de 1,1 miliarde de euro a salariaţilor români?

Autor: Andrei Chirileasa

06.02.2011, 23:55 50

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) şifacultative (pilon III) au ajuns la plasamente de 575 mil. lei (135mil. euro) în acţiuni la sfârşitul anului trecut, reprezentândpeste 12% din activele totale de 4,66 mld. lei (1,1 mld. euro).

Din totalul plasamentelor în acţiuni, 428 mil. lei (peste 100mil. euro) erau plasate pe Bursa de la Bucureşti, în timp ce 146mil. lei (35 mil. euro) erau investite în acţiuni listate pepieţele externe, potrivit datelor publicate de Comisia deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comisia a publicat pentru prima dată şi o situaţie detaliată ainvestiţiilor fondurilor de pensii pe fiecare pilon în parte, pebaza datelor primite de la administratorii de fonduri de pensii. Înprezent, niciunul dintre fondurile locale de pensii private nu-şipublică situaţia detaliată a investiţiilor, însă toate fondurilesunt obligate să raporteze către CSSPP în ce-şi plasează banii.

Comisia a publicat liste cu expunerile fondurilor de pensii peemitenţi, fără a preciza însă şi tipul investiţiei. Din statisticirezultă că cele mai mari plasamente locale ale fondurilor de pensiisunt în acţiunile Petrom (SNP), BRD, Banca Transilvania (TLV) şiTransgaz (TGN), care deţin împreună o pondere de peste 4% dinactivele totale la nivel de piaţă. Fondurile au plasamentesemnificative şi în acţiunile Transelectrica (TEL), în titlurileSIF-urilor, în acţiunile Zentiva, dar şi în titlurile BVB. Printreplasamente se numără şi acţiunile retailerului IT&C FlamingoInternational (FLA), companie aflată în insolvenţă, ale căreiacţiuni au fost suspendate de la tranzacţionare de peste un an.

Pe plan extern, fondurile de pensii s-au orientat în specialcătre acţiuni ale companiilor din regiune, având peste 50 mil. leiinvestiţi în companii poloneze şi câte 15 mil. lei în companii dinUngaria şi Cehia. Investiţiile includ şi 4 mil. lei în companiaucraineană Kernel, cu activităţi în sectorul agricol şialimentar.

Printre plasamentele externe se numără şi acţiuni la companiicunoscute, precum Nestlé, Carrefour, Daimler, BMW, E.ON, DeutscheTelekom sau France Telecom.

Cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii (peste 65%)este plasată în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO