Burse - Fonduri mutuale

Începe lupta pentru controlul Fondului Proprietatea. Acţiunile cresc pe Bursă cu 2,6%

Începe lupta pentru controlul Fondului Proprietatea. Acţiunile cresc pe Bursă cu 2,6%

Autor: Andrei Chirileasa

01.06.2011, 11:27 1578

Ştirea că statul a pierdut controlul asupra FonduluiProprietatea (FP), prin diminuarea participaţiei MinisteruluiFinanţelor sub pragul de 33% a determinat reacţii pozitive înrândul investitorilor de pe Bursă. Titlurile FP au crescut cu circa2,67% în prima oră de tranzacţionare pe fondul unor tranzacţiisemnificative, de peste 10 mil. lei.

Astfel, după ce săptămâna trecută titlurile FP au atins minimelede la listare, ajungând la 0,48 lei, acum ele se apropie din nou depragul de 0,5 lei.

Pentru investitori, ştirea că statul a cedat în ultima lunăcirca 12,5% din acţiunile Fp, dintre care 10% doar săptămânatrecută, poate avea atât conotaţii pozitive cât şi negative.

Principalul aspect pozitiv este că participaţia statului ascăzut la 25%, iar din acest moment Ministerul Finanţelor nu-şi maipoate impune voinţa în AGA, deoarece restricţiile de vot pentruceilalţi acţionari vor fi eliminate. Cât timp statul controla peste33%, ceilalţi acţionari mari, care deţineau pachete de peste 1%, 2%sau 5% aveau drepturile de vot limitate, astfel că statul aveaputerea de decizie. După ce participaţia statului a coborât sub33%, statutul fondului va fi modificat, iar toţi acţionarii voravea aceleaşi drepturi, astfel că este de aşteptat ca lupta pentrupreluarea controlului în Consiliul Reprezentanţilor să se tranşezepe Bursă: cine va avea cele mai multe acţiuni va putea decide.

Consiliul Reprezentanţilor nu are atribuţii în ceea ce priveşteadministrarea Fondului Proprietatea, de care se ocupă americanii dela Franklin Templeton, dar poate propune revocareaadministratorului.

Partea negativă, cel puţin pe termen scurt, este că un pachetmare de acţiuni FP atârnă acum desupra pieţei. Cei care au primitacţiuni în ultima lună le-au primit la preţul mediu de pe Bursă dinultimele luni, cuprins între 0,5 şi 0,6 lei, astfel că ei ar puteafi tentaţi să vândă o parte din titlurile primite chiar şi lapreţurile actuale.

Fondul Proprietatea şi administratorul său, Fraknklin Templeton,au încercat să susţină preţul acţiunilor prin răscumpărări.Săptămâna trecută, FP a răscumpărat 26 de milioane de acţiuniproprii (circa 0,19% din capital) pentru circa 12,8 mil. lei.Sumele pe care Fondul le are la dispoziţie pentru răscumpărări suntînsă limitate, astfel că îi va fi greu să susţină preţul dacăpresiunea la vânzare ar creşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO