Burse - Fonduri mutuale

ING: Dividendele şi nu câştigurile companiilor vor face diferenţa pe pieţele de acţiuni

 ING: Dividenele şi nu câştigurile companiilor vor face diferenţa pe pieţe de acţiuni în 2011

Autor: Roxana Pricop

22.02.2011, 17:29 345

Ad van Tiggelen, senior investment specialist în cadrulcompaniei olandeze de administrare a investiţiilor ING InvestmentManagement Europe, este de părere că 2011 va fi unul dintre puţiniiani în care dividendele plătite de companii vor creşte mai multdecât câştigurile acestora, estimând că 2012 şi 2013 vor fi anidificili pentru pieţele financiare din cauza creşterii ratelor dedobândă şi a inflaţiei.

Stimulate de ratele mici de dobândă şi de creşterile economicepeste aşteptări, câştigurile companiilor au crescut la nivel globalcu 42% în 2010. În opinia lui Ad van Tiggelen, acest lucru anunţăcă mare parte din pierderile cauzate de criză au fost recuperaterapid astfel că ratele de creştere ale câştigurilor vor fi multmici în anii următori.

"Investitorii pe pieţele de acţiuni se concentrează acum asupracompaniilor care plătesc dividende mari pentru că câştigurilecompaniilor nu vor mai creşte în ritmul înregistrat anii trecuţi.Mai mult, în acest an dividendele vor creşte cu peste 10% câtestimăm că va fi creşterea câştigurilor companiilor. Anul 2011va fiunul dintre puţinii ani în care dividendele vor creşte mai multdecât câştigurile", a spus el.

Companiile care răsplătesc investitorii cu dividende mari suntproducătorii de petrol, firmele din telecomunicaţii, sectoareconsiderate prea puţin atractive în 2010 dar care în acest vorreintra pe radarele investitorilor.

"Ca strategie de investiţii pentru acest an, investitorii artrebui să aibă în portofoliu acţiuni la marile companii petrolierecare plătesc dividende mari şi care le oferă în acelaşi timpprotecţie faţă de creşterea preţului petrolului", a adăugat vanTiggelen.

În calitate de strateg-sef, Ad van Tiggelen este implicat îninvestiţiile pe care fondurile de investitii administrate de INGInvestment Management le fac la nivel internaţional.

Companiile mai puţin profitabile alături de creşterea ratelor dedobândă vor pune presiune suplimentară pe investitorii în pieţelede acţiunile în anii următori.

"Credem că anul 2011 este un an bun pentru investiţiile înacţiuni, însă 2012 şi 2013 vor mult mai dificili. Va fi tot maigreu să faci bani pe pieţele financiare în anii următori", aconchis strategul-şef al ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO