Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au fost prinşi de febra dividendelor de 1 mld. lei de la Fondul Proprietatea

Investitorii au fost prinşi de febra dividendelor de 1 mld. lei de la Fondul Proprietatea
20.09.2010, 23:59 72

Cum a mai rămas mai puţin de o săptămână până pe 27 septembrie,data de înregistrare a acţionarilor, acţiunile FonduluiProprietatea au devenit tot mai râvnite, unele persoane privatefiind dispuse să ofere în schimbul unor acţiuni la Fond apartamenteîn zone centrale ale Capitalei, terenuri şi maşini.

"Am nişte terenuri pe care le-am cumpărat în anii trecuţi şi decare vreau să scap. Piaţa de terenuri este blocată acum şi mai bineschimb un teren intravilan în Constanţa cu acţiuni la Fond pe carele pot vinde", a spus Cristi, care a postat un anunţ de vânzare peforumul site-ului Fondului Proprietatea.
De cealaltă parte a baricadei se află foştii proprietari care artrebui să fie principalii beneficiari ai Fondului şi pentru caredividendele de la Fond ar echivala cu încasarea primilor banipentru despăgubirile cuvenite, după ani la rând de aşteptări. Unfost proprietar care avea dreptul la despăgubiri de 250.000 de lei(59.000 de euro) şi a optat pentru numerar poate cere acum să fiedespăgubit în acţiuni, după ce Guvernul a decis să suspendedespăgubirile în numerar până în 2012. El ar primi 250.000 deacţiuni la Fondul Proprietatea, pentru care ar încasa dividendebrute de 20.400 de lei (4.800 de euro - cu condiţia să primeascăacţiunile până la 27 septembrie).

"Nu am primit nimic acasă prin care să fiu informată despreprocedura de schimbare a opţiunii din despăgubiri în numerar înacţiuni. Ar trebui să ne explice care sunt paşii care trebuieurmaţi, nu să pună mii de oameni din toată ţara să vină la sediulAutorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) săîşi depună personal actele de modificare a opţiunii", a spusAngelica Budiu, 53 de ani, din Arad. Ea speră că încasarea celor85.000 de lei, care i se cuvin drept despăgubiri, o va scoate dinimpasul financiar în care se află.
Foştii proprietari au depus la ANRP 431 de cereri de preschimbare aopţiunii, din care 137 au fost soluţionate. Listele de aşteptare cupersoanele care au optat pentru despăgubrirle în numerar şi careîncă aşteaptă să primească bani au ajuns în prezent la 13.000 dedosare, potrivit estimărilor făcute de avocaţi.
"Mulţi dintre foştii proprietari nu ştiu despre posibilitatea deschimbare a opţiunii şi aşteaptă în continuare banii", a conchisavocatul Iulian Lepa, specializat în despăgubiri la FondulProprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO