Burse - Fonduri mutuale

La ce a ajutat discountul din oferta Transelectrica dacă investitorii pierd din cauza scăderii acţiunilor?

La ce a ajutat discountul din oferta Transelectrica dacă investitorii pierd din cauza scăderii acţiunilor?

Foto: Octav Ganea

Autor: Adrian Ionut Cojocar

22.04.2012, 12:30 1276

Dacă la începutul ofertei Trans­elec­trica Bucureşti (TEL) dis­coun­tul de aproape 13% oferit de stat faţă de preţul din piaţă al titlurilor transporta­to­rului de electricitate era văzut ca un catalizator pentru ofertă şi o oportunitate foarte rapidă pentru investitori să facă bani achiziţionând titluri la preţ mai mic, în prezent acest discount pune presiune pe acţiuni şi ţine preţul la un nivel redus, cu 14% sub co­ta­ţia de la începutul anului. Această evo­lu­ţie vine în con­trast cu ten­dinţa ge­nerală a bursei, în care prin­ci­pa­lele 10 titluri de pe bursă au câştigat în medie 22% de la înce­pu­tul lui 2012.

Titlurile Trans­elec­trica au atins ieri un nou minim al ultimilor doi ani, coborând sub pragul de 15 lei/acţiune, ni­vel cu 4,7% mai mic decât preţul la care in­ves­ti­torii de retail au subscris în urmă cu o lună în ca­drul ofertei publice derulate de stat prin care a vândut 15% din acţiuni, de 15,71 lei/unitate. Cotaţia Transelectrica s-a apropiat astfel de nivelul minim din oferta publică, de 14,9 lei/acţiune, la care au putut subscrie însă doar investitorii puternici, care au cumpărat pachete mai mari de acţiuni în ofertă din cauză că pe tranşa mare concurenţa a fost mai mică.

Dacă la începutul ofertei titlurile Trans­electrica se tranzacţionau la un preţ de 17 lei/acţiune, până la finalul ofertei cotaţia acţiunilor a coborât la 16 lei, iar ieri titlurile se tran­zac­ţionau la un preţ şi mai coborât, de 14,95 lei/uni­tate.

"Este o sur­priză neplăcută ce s-a întâm­plat cu preţul ac­ţiunilor Trans­elec­trica după ofertă pentru că mă aşteptam să existe un interes mai mare în piaţă având în vedere că oferta a fost supra­subscrisă.

Discountul ar putea mobiliza mai mult investitorii în oferte, dar exemplul Trans­electrica nu este unul pozitiv având în vedere că preţul a coborât sub nivelul la care in­vestitorii au subscris şi acest lucru s-ar putea reflecta negativ la următoarele oferte", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj. Totuşi el este optimist şi spune că preţul titlurilor ar putea depăşi pragul de 20 de lei în curs de un an de zile ca urmare a perspec­tivelor pozitive ale companiei.

"Îmi este foarte greu să găsesc explicaţii pentru scăderea acţiunilor Transelectrica pentru că cel puţin din perspectiva rezultatelor pe anul trecut s-a comportat foarte bine şi pentru 2012 ne aşteptăm la o creştere a consumului de electricitate care ar trebui să se vadă în rezultate. Un fapt negativ este că au fost foarte multe schimbări în conducere şi bugetele pe care le stabilesc sunt fără o pertinenţă ridicată şi nivelul de încredere este scăzut. În aceste condiţii, ştirile negative se manifestă mult mai puternic asupra ac­ţiunilor decât ar fi normal în cazul unei companii de acest profil. Mai există şi povestea că unii spe­cu­latori au cumpărat în oferta Transelectrica cu gândul să vândă după aceea în piaţă şi pentru că preţul pe tranşa mică a fost mai mare decât pe tranşa mare, au achiziţionat pachete mai mari. Totuşi nu cred că acesta este argumentul cel mai important pentru scăderea titlurilor pentru că în piaţă nu au fost volume foarte mari", este de părere Alexa.

El se aşteaptă la o susţinere mai mare la cumpărare în zona nivelului de 14,9 - 15 lei/unitate pentru o acţiune Transelectrica, datorită faptului că la aceste preţuri s-au putut subscrie acţiuni în oferta din urmă cu o lună.

Transportatorul de electricitate a închis anul 2011 cu un profit net de 90,27 milioane de lei (21,3 milioane de euro), de zece ori peste câştigul obţinut în 2010.

Compania estimează că în acest an va înregistra venituri de 2,62 miliarde de lei (600 milioane euro), în scădere cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, în timp ce profitul ar urma să se înju­mă­tăţească, la 40 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO