Burse - Fonduri mutuale

Listarea FP a urcat afacerile Bursei cu 34%, la 6 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa

26.04.2011, 11:14 25

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) araportat o creştere cu 34% a cifrei de afaceri în primul trimestru,la 6 mil. lei (1,45 mil. euro), în condiţiile în care valoareatranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă a crescut cu 50%, la 765 mil.lei (185 mil. euro), ca urmare a listării Fondului Proprietatea (FP).

Creşterea afacerilor a determinatmajorarea profitului operaţional al BVB cu 127%, la 3 mil. lei, laasta contribuind şi reducerea cheltuielilor operaţionale cu4,8%.

"Primele 3 luni din acest au fostcaracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali şiinternaţionali pentru bursa românească. Îmbunătăţirea perspectiveimacroeconomice interne a determinat o intrare în piaţă acumpărătorilor, fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelulindicilor şi de rulajele în creştere faţă de media anului trecut.Cu toate acestea, în ultimele luni am depus eforturi mai amplepentru atragerea de noi emitenţi şi emisiuni, precum şi dediversificarea instrumentelor tranzacţionate. Rezultatele operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti în primul trimestrusunt îmbucurătoare, fiind cel mai bun profit operaţionaltrimestrial de după criză", a declarat Valentin Ionescu, directorulgeneral al BVB.

Profitul net a scăzut însă cu 11%,la 2,2 mil. lei, din cauza rezultatului financiar negativ.Pierderile financiare de 340.000 de lei (faţă de un profit de 1,17mil. lei în T1 2010) au fost determinate de "înregistrarea unorcheltuieli financiare mai mari în urma aprecierii monedeinaţionale", se arată în raportul trimestrial al BVB.

Acţiunile BVB au pierdut 2,2% îndeschiderea şedinţei de marţi, după publicarea rezultatelortrimestriale, tranzacţionându-se la 41,86 lei. Capitalizarea BVBeste de 321 mil. lei (78,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO