Burse - Fonduri mutuale

Mai putini cumparatori pentru actiunile Petromidia

21.02.2006, 20:09 17

Propunerea de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a actionat ca o bomba cu efect intarziat la Bursa, unde toate companiile din cadrul grupului petrolier au inregistrat ieri coborari importante, dupa ce vineri incheiasera sedinta cu scaderi ce ar fi putut trece neobservate in conditii normale.

Titlurile companiei Rompetrol Rafinare au pierdut ieri 5,4%, inchizand la cotatia de 0,105 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei de tranzactionare au atins un minim de 0,104 lei/actiune. In ultimele doua sedinte, actiunile Petromidia au pierdut peste 9,1%.

"Aceasta cadere era de asteptat dupa ce Parchetul a propus arestarea lui Patriciu. S-au facut eforturi pentru sustinerea pretului, dovedite clar de revenirea pretului pe finalul sedintei de vineri, insa astazi (ieri-n.r.) presiunea la vanzare a fost prea puternica", a aratat Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

"Pana acum s-a vazut clar ca de cate ori actiunile Petromidia incearca sa creasca, Patriciu e chemat la Parchet", a declarat Molnar, care a mai precizat ca IFB Finwest nu mai detine in acest moment actiuni Petromidia.

Actiunile Rompetrol Well Services (Petros), cealalta companie a grupului Rompetrol cotata la Bursa, au pierdut ieri 6,4%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,248 lei/actiune, in timp ce titlurile Rompetrol (Vega), listate pe RASDAQ, s-au depreciat ieri cu peste 6%.

Per ansamblu, intreaga piata a avut ieri o evolutie descendenta, dupa un inceput pozitiv de sedinta. Indicele BET a pierdut 0,6%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 1,3%. Volumele tranzactionate si-au continuat si ele tendinta de scadere, valoarea transferurilor realizate ieri situandu-se sub 10 milioane de euro.

Unii brokeri spun ca se asteapta ca in continuare piata sa se mentina pe o tendinta de scadere.

"La SIF-uri, indicatorii tehnici arata ca a inceput sa se profileze o intoarcere de trend. In cazul Petrom, nu toti indicatorii tehnici arata o intoarcere de trend, iar la BRD si Banca Transilvania, inca nu sunt semnale de asa ceva, dar atunci cand unele din titlurile principale de pe piata scad, antreneaza o scadere si pentru celelalte actiuni", a precizat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut ieri peste 5%, coborand pe parcursul sedintei pana la un minim de 0,104 lei/actiune. "La Petromidia s-a continuat caderea de vineri. Atunci pretul actiunilor a reusit sa se intoarca de doua ori de la minimul de 0,108 lei/actiune si sa inchida la 0,11 lei/actiune, dar azi (ieri - n.red), o data ce a spart acel nivel, nu au mai fost cumparatori care sa sustina pretul", spune Gabriel Rotaru. "Pe termen scurt, este posibil ca pretul actiunilor sa coboare sub pragul de 0,1 lei/actiune, fiind de asteptat ca eventuala aparitie a unei alte stiri negative sa dea o lovitura puternica titlurilor", considera Rotaru.



Actiunile SIF Moldova au scazut ieri cu 2,8%, pe fondul unui rulaj modest, de doar 2,2 mil. lei (0,6 mil. euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 2,46 lei/actiune. "Pragul suport la SIF Moldova este la 2,42 lei/actiune. Daca il sparge pe acesta, urmatorul nivel de sustinere e la 2,37 lei/actiune. Pana acum, aceste actiuni au avut trei valuri mari de crestere si unul mai mic: la finalul lunii octombrie, la sfarsitul lui noiembrie, unul pe la jumatate lunii ianuarie si ultimul, mai mic, la inceputul lui februarie. O actiune are de regula trei valuri de crestere, dar mai poate avea cel mult inca unul, care e mai mic ca amplitudine, dupa acestea urmand apoi scaderea", spune Gabriel Rotaru.



Titlurile BRD-Societe Generale au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 19,2 lei/actiune, neschimbata fata de vineri, dupa ce au urcat la un maxim de 19,4 lei/actiune. Pe langa tranzactiile din piata, care nu au depasit 0,4 milioane de euro, actiunile BRD au mai facut obiectul a 4 tranzactii speciale a caror valoare s-a ridicat la aproape 11 milioane de lei (3,1 milioane de euro). Titlurile bancii au fost unele dintre cele mai tranzactionate de la inceputul acestui an, perioada in care s-au apreciat cu peste 40%. BRD nu a raportat inca rezultatele financiare preliminare pe 2005, acestea urmand sa fie prezentate la sfarsitul lunii martie.



Actiunile producatorului chimic Sinteza Oradea au castigat ieri 12,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,42 lei/actiune. In ultimele luni, evolutia titlurilor Sinteza a fost caracterizata de oscilatii mari, care au inceput dupa desfiintarea PAS. De la inceputul acestui an, actiunile companiei au castigat peste 59%. "Din evolutia din ultima perioada a titlurilor Sinteza se vede ca este vorba despre un singur cumparator mai mare, interesat probabil de preluarea companiei", a aratat Gabriel Rotaru. Conform ultimelor raportari disponibile, principalul actionar al Sinteza este omul de afaceri Tibor Tincau, care detine 27,5% din actiuni.



Titlurile companiei de depozitare a cerealelor Comcereal ConstanTa au crescut ieri cu 13,5%, pe fondul unor tranzactii mari in valoare de 2,55 milioane de euro. Prin intermediul acestora s-au transferat 18% din actiunile companiei. Titlurile Comcereal revin astfel in atentia investitorilor, dupa ce intrarea Bank Austria Creditanstalt in actionariatul societatii, la sfarsitul lui 2004, a determinat discutii despre o eventuala preluare a societatii. Pozitionarea geografica a depozitelor companiei, in apropierea portului din Constanta face compania atractiva pentru un investitor strategic. Principalul actionar al societatii este SIF Transilvania, cu 32,5% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO