Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Finanţelor încearcă să blocheze delistarea Petromidia, deşi nu câştigă nimic dacă firma rămâne pe Bursă

Ministerul Finanţelor încearcă să blocheze delistarea Petromidia, deşi nu câştigă nimic dacă firma rămâne pe Bursă
29.07.2010, 23:19 25

Statul ar avea mai multe opţiuni să-şi valorifice acţiunile pecare le-ar obţine din conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare -Petromidia (RRC) dacă aceasta rămâne listată pe Bursă, dar estegreu de crezut că îşi va putea recupera toţi banii pe care artrebui să-i încaseze de la kazahi prin vânzarea acţiunilor, susţinbrokerii.
Rompetrol Rafinare, compania care deţine rafinăria Petromidia, arede plătit statului în septembrie 571 mil. euro, reprezentândcontravaloarea obligaţiunilor emise în 2003, care ajung lascadenţă. Acţionarul majoritar al companiei, grupul kazahKazMunaiGaz, a informat deja Ministerul Finanţelor că nu va plătidecât circa 100 mil. euro, iar pentru restul sumei, de circa 471mil. euro, ar urma să-şi exercite opţiunea de a convertiobligaţiunile în acţiuni.
În acest caz, statul ar primi circa 18,17 miliarde de acţiuni RRC(conform formulei de conversie a obligaţiunilor în acţiuni, preţulde conversie este de circa 0,11 lei/acţiune), pe care şi le-arputea vinde cu circa 320 mil. euro, luând în calcul preţul de0,0751 lei/acţiune oferit de kazahi în oferta de preluare derulatăla începutul anului la RRC. Pe Bursă, preţul acţiunilor RRC este înprezent de 0,066 lei/acţiune, iar interesul este foarte scăzut,după ce majoritatea acţionarilor minoritari s-au retras dincompanie, în urma ofertei publice de preluare. Statul ar pierde înaceste condiţii circa 150 mil. euro din suma totală de 571 mil.euro pe care o avea de recuperat.

Ministerul Finanţelor încearcă să ţină Petromidia peBursă
Kazahii deţin în prezent 98,63% din acţiunile Rompetrol Rafinareceea ce, conform legii, le dă dreptul să ceară retragereaacţionarilor minoritari şi delistarea companiei. Comisia Naţionalăa Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat însă procesul până laclarificarea situaţiei obligaţiunilor, la cererea Ministerului deFinanţe, care a motivat că, în cazul în care statul redevineacţionar la Petromidia, lipsa unei cotaţii oficiale a acţiunilor pepiaţa reglementată ar face dificilă evaluarea acestora.
Reprezentanţii Rompetrol consideră că decizia CNVM esteabuzivă.
"În mod categoric, CVNVM nu poate să suspende printr-o ordonanţă(act administrativ) un drept conferit ofertantului de o legeorganică (în speţă, dreptul de a derula procedura de squeeze-outconferit de legea nr. 297), şi ca urmare decizia de ieri a CNVMconstituie un veritabil abuz. În prezent, acţionarul majoritar alRRC îşi analizează opţiunile pe care legea i le pune la dispoziţieîn vederea protejării drepturilor şi intereselor sale şi eventual,în vederea reparării prejudiciului produs ca urmare a acesteidecizii", a declarat Miruna Suciu, partener al casei de avocaturăMuşat şi Asociaţii, care a oferit consultanţă juridică grupulRompetrol în demersurile de preluare a participaţiilor minoritarede la RRC şi de delistare a companiei.
Pe de altă parte, brokerii susţin că prin conversia obligaţiunilordeţinute de stat în acţiuni, statul ar ajunge să deţină oparticipaţie suficient de mare încât să nu mai permită kazahilor sădelisteze compania.
"Din punct de vedere logic e corectă decizia CNVM, dar e înfavoarea statului şi de asta pare părtinitoare. Dacă în loculstatului, solicitarea ar fi venit de la un investitor privat,probabil că decizia nu ar mai fi fost aceeaşi", spune AdrianMănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

Interesul pentru acţiunile RRC este foartemic
Brokerii nu cred însă că statul îşi mai poate recupera toţi banii,dacă primeşte acţiuni în contul obligaţiunilor, partida fiindpierdută încă din momentul în care au fost emise obligaţiunile, în2003.
"Emisiunea de obligaţiuni a fost defectuoasă de la început. Numaiîn două cazuri am întâlnit această prevedere care acordă dreptul deconversie emitentului. Un investitor privat nu ar fi acceptatniciodată aceşti termeni. Mă îndoiesc că statul îşi poate recuperatoţi banii prin vânzarea acţiunilor", susţine Mănăilă.
Pentru a avea o evaluare corectă a acţiunilor Rompetrol Rafinare,aşa cum îşi doreşte statul, ar fi nevoie de o lichiditate mairidicată, însă aceasta este greu de atins în condiţiile în caredupă conversie kazahii ar deţine 58% din companie, iar statul circa42%, în timp ce acţionarii minoritari ar mai avea doar 0,1%(calculele au fost realizate luându-se în calcul majorarea decapital în derulare la RRC, care va fi subscrisă în totalitate dekazahi, şi conversia unor obligaţiuni de 471 de milioane de euro înacţiuni). În plus, Rompetrol Rafinare a înregistrat rezultate totmai slabe de la an la an, acumulând în ultimii trei ani pierderi depeste 1,25 miliarde de lei (295 mil. euro).
"În mod cert statul va ieşi în pierdere. Nu văd cum ar putea să-şivândă acţiunile măcar la preţul de conversie. Pentru piaţă nu estenicio afacere dacă RRC rămâne listată, având în vedere cămajoritatea acţionarilor minoritari s-au retras", crede OctavianDragolea, broker la IFB Finwest.
El spune că statul ar trebui să încerce să negocieze cu kazahii unpreţ de răscumpărare a acţiunilor înainte de conversiaobligaţiunilor, dar că e puţin probabil ca grupul kazah să oferestatului un preţ mai mare decât cel din oferta de preluare, de0,0751 lei/acţiune.
Potrivit ordonanţei prin care datoriile istorice ale Petromidia aufost transformate în acţiuni, în 2003, acţionarul majoritar al RRCare drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rezultate dinconversie, astfel că în cele din urmă statul va avea de negociattot cu kazahii dacă vrea să-şi vândă acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO