Burse - Fonduri mutuale

Mugur Isărescu, BNR: Listarea Hidroelectrica, la o asemenea magnitudine ca cea din vara lui 2023, ar fi fost de neconceput pe Bursa de Valori în urmă cu câţiva ani. S-a spus asta dar nu s-a spus de ce. Pentru că între timp au apărut acumulările la fondurile de pensii private

Mugur Isărescu, BNR: Listarea Hidroelectrica, la o...

Autor: Liviu Popescu

11.11.2023, 10:00 43633

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cel mai longegiv şef de bancă centrală din lume, spune că listarea record a Hidroelectrica (H2O), prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 20% din companie pentru 2 mld. euro, ar fi fost de neconceput în urmă cu câţiva ani la Bursa de Valori Bucureşti.

Iar asta dată fiind dimensiunea fondurilor de pensii de atunci şi evoluţia semnificativă de acum pe fondul contribuţiilor a milioane de salariaţi români şi a performanţei administratorilor.

”IPO-ul (listare publică iniţială - n.red) Hidroelectrica de o asemenea magnitudine ar fi fost de neconceput pe Bursa de Valori în urmă cu câţiva ani. S-a spus asta dar nu s-a spus de ce nu s-a putut. Pentru ca nu erau aceste acumulări la fondurile de pensii”, spune Isărescu la evenimentul “Primii 15 ani de Pilon II: O reformă de succes pe calea europeană a României”, organizat marţi la BNR.

În 2010 fondurile de pensii private Pilon II aveau active de 4,3 mld. lei. În 2012 de 9,6 mld. lei. În 2015 activele au urcat la 25 mld. lei, în 2018 la 47 mld. lei. Anul pandemiei s-a încheiat cu active de 75 mld. lei pentru ca la septembrie 2023 activele Pilonului II să fie de 117 mld. lei – valoare record. Circa 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, din care 4 milioane contribuie activ cu 3,75% din venitul brut lunar, echivalentul a 1 mld. lei lunar.

Cele mai recente date arată că cele şapte fonduri Pilon II au aproape 10% din Hidroelectrica, echivalentul unei investiţii de circa 5,1 mld. lei. Viitorii pensionari au ajuns astfel al doilea cel mai mare acţionar al celei mai valoroase companii din România. Statul român are 80% din Hidroelectrica. Fondurile Pilon II au cumpărat jumătăte din IPO-ul Hidroelectrica.

“Evoluţiile demografice din România au fost cel mai puternic motiv pentru crearea sistemului d pensii. Pilonul II şi III au fost create şi pentru a reduce presiunea pe Pilonul I de stat. Au fost şi suişuri şi coborâşuri aşa cum se întâmplă în viaţa oricărei ţări şi în istorie”, spune Isărescu.

Guvernatorul adaugă faptul că banii administraţi de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei după activele bancare.

“Fondurile de pensii private au contribuit esenţial la succesul altor IPO-uri. În cei 15 ani de la înfiinţare sistemul P2 a devenit unul dintre creditorii importanţi ai Guvernului”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO