Burse - Fonduri mutuale

Nemţii de la PCC spun că nu văd nicio posibilitate de discuţie cu Roibu privind restructurarea Oltchim

Nemţii de la PCC spun că nu văd nicio posibilitate de discuţie cu Roibu privind restructurarea Oltchim

Autor: Andrei Chirileasa

24.08.2011, 17:20 692

Grupul german PCC, principalul acţionar minoritar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), cu 17% din acţiuni, spune că nu va discuta cu actualul director general, Constantin Roibu, soluţiile de restructurare a companiei.

"Domnul Constantin Roibu, aflat de peste douăzeci de ani în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Oltchim, a adus societatea într-o situaţie catastrofală, ceea ce îl descalifică pe dl. Roibu ca manager. Prin urmare, acesta ar trebui să demisioneze necondiţionat. PCC SE nu vede nicio posibilitate de discuţie pe această temă cu domnul Roibu. Acesta nu este în măsură să solicite celorlalţi acţionari soluţii de reabilitare a companiei, pe care el însuşi nu a fost capabil să le identifice", au declarat reprezentanţii PCC.

Roibu le-a cerut celor de la PCC să prezinte un plan concret de restructurare pe care să-l garanteze cu acţiunile pe care le deţin la combinatul PCC Rokita din Polonia, susţinând că doar în aceste condiţii îşi va da demisia din funcţia de director general al Oltchim.

"Dacă reprezentanţii PCC consideră că pot realiza aceste condiţii pentru Oltchim pe care în repetate rânduri le-au vehiculat în presă şi cred că pot să convingă ceilalţi acţionari, în special Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar, atunci considerăm că se impune ca PCC să îşi asume responsabilitatea şi să garanteze performanţa soluţiilor sale prin gajarea în favoarea Oltchim a tuturor acţiunilor pe care le deţine la această societate, precum şi a celor pe care le deţine la PCC Rokita în Polonia. În acest fel, se asigură certitudinea că PCC nu doreşte doar falimentarea Oltchim pentru a câştiga pieţele în favoarea PCC Rokita", a declarat Roibu într-o scrisoare deschisă adresată PCC.

PCC este de peste doi ani în conflict direct cu Roibu, pe care-l consideră responsabil pentru situaţia dificilă în care se află combinatul. De cealaltă parte, Roibu susţine că, prin demersurile lor, nemţii au obstrucţionat funcţionarea Oltchim şi că aceştia vor să preia combinatul pentru a-l închide şi a scăpa de concurenţă.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca până la finele anului să demareze privatizarea Oltchim, iar PCC s-a aliat cu fondul de investiţii britanic Carlson Ventures în vederea participării la privatizare. PCC şi carlson deţin împreună aproape 33% din acţiunile Oltchim, iar statul are 55%.

"PCC este pregătit în orice moment să înceapă cooperarea şi discuţiile cu Ministerul Economiei cu privire la soluţiile pentru a salva, restructura, reorienta şi dezvolta Oltchim, pe baza tendinţelor pieţei şi a unui plan de afaceri real. PCC îşi exprimă încrederea că, într-un proces de privatizare transparent, toate părţile interesate vor fi în măsură să-şi prezinte ofertele pentru Oltchim. PCC este pregătit pentru acest proces", au declarat reprezentanţii PCC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO