Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a dat din nou tonul scaderilor

16.05.2006, 00:00 18

Actiunile Rompetrol Rafinare au dat tonul unor noi scaderi la Bursa pierzand ieri 7,1%, dupa ce compania a raportat pierderi pe primul trimestru. Tilturile Petrom au scazut si ele cu 3,7%, tragand indicele BET in jos cu 1,7%, la capatul unei sedinte de tranzactionare in care lichiditatea a fost din nou destul de redusa.

Vestile proaste legate de Petromidia au facut ca pretul celor doua actiuni sa se mentina la un nivel destul de scazut comparativ cu cel anticipat la inceputul anului. Cu toate acestea, unii brokeri considera ca pana la finalul anului companiile petroliere isi vor reveni.

"In momentul de fata, piata este afectata destul de puternic de stirile neplacute legate de emitenti. Astfel, scaderea titlurilor Petromidia a fost determinata de rezultatele financiare, in timp ce actiunile Petrom au fost afectate de zvonurile privind posibilitatea introducerii unei taxe pe cifra de afaceri a companiilor petroliere", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.

Titlurile Petrom continua sa fie afectate si de incertitudinile cu privire la modul in care va fi distribuit salariatilor acel pachet de 8% din actiuni.

"Petrom a scazut in ultimele zile mai mult pe fondul intarzierii aparitiei unei decizii finale privind modul in care vor fi distribuite cele 8% din actiuni salariatilor. Scaderea nu este insa foarte mare, incadrandu-se in evolutiile din ultima perioada", considera Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

El considera ca desi se confrunta cu unele probleme la nivel operational, companiile petroliere vor reusi sa se redreseze pana la finele anului si sa raporteze cresteri de profit.

"Pierderile Rompetrol Rafinare au fost determinate de costurile mari de finantare a operatiunilor, iar Petrom are in prezent costuri de exploatare foarte mari si nu a finalizat inca procesul de restructurare a distributiei. Cu toate acestea, ma astept ca ambele companii sa depaseasca aceste probleme si sa inregistreze pana la finele anului rezultate mai bune decat cele de anul trecut", sustine Simionescu.

Scaderi s-au inregistrat ieri si pe segmentul SIF-urilor, indicele BET-FI pierzand circa 1,1%. "La SIF-uri investitorii sunt dezamagiti de valoarea redusa a dividendelor, precum si de faptul ca acestea nu au dat actiuni gratuite", spune Rares Nilas.



Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut ieri 7,1% inchizand sedinta la cotatia de 0,0836 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni a fost de 0,58 mil. euro. Compania a raportat pierderi de 19 mil. euro pe primul trimestru, comparativ cu un profit net de 33 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut. In aprilie, Petromidia a revenit pe plus, cu un profit de 1,1 mil. euro, cu 92% sub cel de anul trecut. Reprezentantii companiei spun insa ca situatia din piata inregistreaza o imbunatatire si se asteapta la rezultate bune pe trimestrul al doilea. Petromidia si-a bugetat pentru acest an un profit net de circa 11 mil. euro.



Actiunile Petrom au pierdut ieri 3,7% din valoare si au incheiat ziua la 0,52 lei/actiune, cel mai mic pret din ultima luna, fiind afectate, spun brokerii, de scaderea actiunilor Rompetrol Rafinare si de tendinta descendenta care s-a manifestat pe toate pietele din regiune. Petrom urmeaza sa publice astazi rezultatele financiare pe primele trei luni, acestea fiind printre cele mai asteptate de la Bursa. Petrom este cea mai mare companie de pe piata si impune de cele mai multe ori tendinta generala de pe piata. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 391 milioane de euro. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 8,3 mld. euro.



Titlurile Bancii Transilvania au inregistrat ieri o crestere de 1,1%, ultima tranzactie cu acestea perfectandu-se la pretul de 0,92 lei/actiune. Transferurile realizate cu aceste titluri au fost de 0,77 mil. euro. Unii brokeri spun insa ca pretul actiunilor ar mai putea scadea odata cu apropierea perioadei de subscriere, cand unii investitori ar putea vinde actiuni pentru a face rost de bani pentru a subscrie in cadrul majorarii de capital la 0,35 lei/actiune. Pe de alta parte, Banca Transilvania a anuntat ca va rascumpara in acest an circa 70 de milioane de actiuni de pe Bursa cu scopul revanzarii catre salariati, sustinand astfel si pretul actiunilor.



Actiunile producatorului de Ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures au pierdut ieri 3,8% din valoare si s-au numarat astfel printre principalele perdante de pe piata. Actiunile companiei au incheiat ieri ziua la 0,202 lei/actiune si au pierdut peste 10% din valoare in ultima saptamana, cauza fiind probabil pierderile de 3 milioane de euro raportate pe primul trimestru, triple fata de cele din perioada similara a anului trecut. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 30 mil. euro. Pe de alta parte activele companiei sunt asigurate pentru suma de 600 mil. dolari (470 de milioane de euro) conform raportului anual al companiei.



Actiunile SIF Transilvania au inchis ieri la pretul de 2,15 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de sedinta precedenta. Astazi este ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni SIF Transilvania pentru a beneficia de dividende. SIF Transilvania va oferi un dividend brut de 0,05 lei/actiune. "Dividendul de 0,05 lei oferit de SIF nu mai este atat de atractiv cum era in anii trecuti, de aceea nu ma astept ca evolutia actiunilor sa fie influentata de trecerea datei de dividend. Evolutia SIF-urilor se incadreaza in starea generala de apatie din piata. Vanzatorii sunt putini, iar cumparatorii nu sunt dispusi sa urce pretul", spune Adrian Simionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO