Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a pierdut 4%. in rest a fost liniste

03.05.2006, 00:00 16

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 4% odata cu reluarea tranzactionarii la Bursa, dupa ce compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de circa cinci ori mai redus in dolari fata de castigul din 2005.

Celelalte actiuni principale de pe piata au avut ieri evolutii relativ stabile, cele mai mari companii listate, Petrom, BRD si Banca Transilvania, inchizand ziua in stagnare. Ieri SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare.

Brokerii se asteapta in continuare la fluctuatii usoare pe piata si dupa revenirea la tranzactionare a SIF-urilor.

"SIF-urile ar trebui sa inregistreze unele scaderi, tinand cont ca au crescut mai mult sau mai putin agresiv inainte de suspendarea de la tranzactionare, cresteri care au venit mai ales pe fondul speculatiilor ca majorarile de capital propuse ar putea fi adoptate. De aceea este posibil ca SIF-urile sa sufere scaderi usoare prin care sa piarda avansul pe care-l luasera in ultimele zile de tranzactionare", considera Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities.

Alti brokeri spun tocmai ca nu se asteapta ca actiunile SIF-urilor sa inregistreze scaderi, in conditiile in care pretul acestora nu crescuse foarte mult pe fondul asteptarilor privind majo-rarile de capital propuse.

"Ma astept in continuare la o relativa stabilitate pe piata. Nu ma astept la scaderi pe SIF-uri, tinand cont ca pretul actiunilor inainte de suspendare nu includea si acele eventuale majorari, piata acreditandu-le cu sanse mici de realizare", spune Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest.

In acelasi timp, brokerii nu cred ca piata isi va relua in perioada urmatoare trendul ascendent.

"Nu cred ca vom avea intrari mari de capital strain in aceasta luna", spune Valerian Ionescu.



Actiunile Petromidia au pierdut ieri peste 4%, cursul titlurilor scazand pana la un minim de 0,0940 lei/actiune si inchizand ziua usor mai sus. Scaderea a venit dupa ce compania a anuntat ca estimeaza rezultate in scadere pentru acest an fata de situatia de la finalul lui 2005. "Pretul actual include in opinia mea nivelul de profit estimat pe acest an. Daca nu raporteaza pierdere pe primul trimestru, nu ma astept la noi scaderi. Cred totodata ca vor reusi sa realizeze bugetul planificat", spune Octavian Molnar.



Titlurile Petrom au inchis ziua la acelasi pret de vineri de 0,565 lei/actiune, dupa ce pe parcursul sedintei scazusera pana la un minim de 0,555 lei/actiune. Brokerii se asteapta ca pretul sa se mentina in jurul nivelurilor actuale cel putin pana vor aparea alte informatii legate de pachetul de 8% care va fi distribuit salariatilor de natura sa influenteze cotatia titlurilor. In acelasi timp, brokerii spun ca nu se asteapta la scaderi importante pe termen mediu pe fondul unor eventuale vanzari realizate de salariati.



Actiunile Petrolexportimport au crescut ieri cu 14,2% pe fondul unor tranzactii de 69.000 de euro (0,24 mil. lei). Dupa ce au urcat inca din startul sedintei la un nivel maxim de 201 lei/actiune, cursul a inregistrat o usoara coborare, inchiderea realizandu-se la 199,9 lei/actiune. Casa de comert a anuntat ca va distribui un dividend brut de 31,75 lei/actiune, de 6 ori mai mare decat dividendul din 2005. La cotatia de inchidere de ieri, randamentul dividendului este de 15,9%.



Titlurile Mittal Steel Roman (Petrotub) au castigat ieri 14,3%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 10 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de 158.000 de euro (547.000 de lei). De la inceputul anului actiunile producatorului de tevi au crescut cu 144%, in conditiile in care compania a raportat rezultate bune atat pe 2005, cat si pe primul trimestru din 2006. Mittal Steel Roman a raportat o crestere cu 37% a profitului net pe primul trimestru.



Actiunile Avicola BuzAu au scazut ieri cu 8,8%, speculatorii marcandu-si profitul dupa ce aceste titluri inregistrasera o crestere de 95% in luna aprilie. Tranzactiile realizate ieri au fost mai mari decat de obicei, fiind transferate in total 3,1 milioane de actiuni, reprezentand 0,72% din capitalul social al emitentului, peste media tranzactiilor zilnice din ultima perioada. Ultima tranzactia cu actiunile producatorului de carne de pui s-a realizat la pretul de 0,052 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO